O repi in krači

V spominu imam samo en okus kisle repe. Takšne kisle repe, h kateri je nujno sodil pire krompir. To sem imela rada kot froc, in kolikor vem, se takšni kombinaciji nisem nikoli upirala. Upirala se mi je pravzaprav tista grozna primerjava, da če si ne bomo umivali ušes, nam bo repa zrasla iz njih. Ruska pravljica o puljenju repe je tudi povezana z mojo radovednostjo iz otroštva, kako za vraga mora toliko rok puliti eno samo repo.

Z bujto repo sem se srečala enkrat v Banovcih, sicer pa tako, kot pravim….všeč mi je repa, kakršno delamo tule okoli in verjetno še marsikje. Z repo in njenimi nadzemnimi lahko naredimo veliko jedi, ampak kisla repa je pa samo ena in kisla.


Kislo repo iz kozarca (po novem kisamo repo kar v kozarcih) sem prelila z mrzlo vodo in jo odcedila, dala kuhat v toliko vode, da je za prst segala čez repo, dodala lovorjeva lista, majčkeno mlete kumine in sol. Takšna je vrela pol ure. V ponvi sem razpustila svinjsko mast z oovirki in na to dala polovičko sesekljane čebule in pražila samo nekaj trenutkov. V pol deci hladne vode sem vmešala žlico moke in vse skupaj prilila k repi, dodala še za noževo konico mlete rdeče paprike in dala nazaj na ploščo še za 15 minut.


O restanem krompirju ni treba izgubljati besed, ker je tako tipična nedeljska priloga kosilu. Če ima primerno porcijo ocvirkov pod sabo in čebulo ravno prav popraženo, je dobro dober.

Pečena svinjska krača je ena od tistih mesnih jedi, pečenk, karkoli že hočete, ki ne zahteva posebne pozornosti med peko. Dve uri in pol že mora trpet vročino pečice(lahko jo prej okuhate in čas peke se bo občutno skrajša…tako kot tista rebra, ki sem jih pekla tule), medtem pa imate čas za vse ostalo, ali za kosilo ali pa za sprehod po globalni vasi….Jaz sem oprano in osušeno kračo enostavno dala v pekač, katerega dno sem potrosila z grobo morsko soljo, dodala tri lovorjeve liste, poprala in prvo uro in pol pekla pokrito, potem pa še eno uro odkrito. Ja, pa z žlico oljčnega olja sem jo še prej polila. Zaradi kože si nikar ne delajte skrbi, ker se med peko spremeni v tako stanje, da jo kasneje ali pojeste sproti, ko režete, ali pa jo narežete skupaj z mesom.

One thought on “O repi in krači

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s