O buči iz trgovine in lignjih v oranžni omaki

Nikoli ne vem prav dobro, kaj skuhat prvega novembra. Saj ne da se sprašujem, ali to je praznik ali ni. Sprašujem se, kam blodijo ljudje z vsemi temi svečami in rožami in plašči in … ah, ja, vsako leto ponavljam isto…
Včeraj sem kupila četrt buče. Jao, če bo prababica izvedela, da kupujem buče, me bo kregala. Vem pa tako ne, ali je še kakšna kje na kupu ali ni. Kakorkoli, ne bo me konec zaradi četrt muškatne buče, nisem se ji mogla upret. Ko bi vsaj imela tako zelo rada jedi iz buč….aham, pita je res zelo dobra…najbolj kadar jo kdo drug naredi. Ko že ravno o tem,…. tele dni nazaj je bil en od tistih sila redkih trenutkov, ko mi pade cuker in bi ga lahko tudi jedla z žlico. V nobenem predalu nobene čokolade, mleko in jajca pa v hladilniku. Da osvežim spomin. Ne maram delat palačink sploh. In tisti dan bi jedla edino palačinke. Še sreča, da zna Majkl kuhat in je rade volje pekel palačinke. Mejčen sem se uštela pri masi. Premalo sem je naredila. Prej kot pa rečeš keks, smo zmazali čalapinke. Jaz samo posute s cukrom in polite z limoninim sokom.

No, buča pa to…
Ultra zabaven dan je tale prvi november. Vstala sem že šest proč, cela srečna, da je zopet meglen dan. Spila sem liter kave z mlekom, naredila posebej široke rezance in se spraševala, kaj naj zdej z bučo, da je ne bom navsezadnje vrgla proč. In potem se ujela še pol kile lignjev v zmarovalniku. Kaj bi pa ti iz tega scopral/a?


Gremo po vrsti….rezancev sem naredila ravno prav, da jih je spet ostalo za enega lačnega. Bili so skoraj brez jajc, da vidim kakšne morajo jest tisti, ki jim nagaja holesterol. Ajme, čez ful jajčne jih ni.


Najprej sem se lotila omake. Za vsak slučaj, če bi bilo treba ponovit postopek…Bučo sem olupila in narezala na kocke. V ponvi sem jo na malo olja in masla popekla do mehkega. Zraven sem dala še rezino ingverja, malo soli in popra in tri stroke česna. Mešanica vonjev je zelo prijazna nosnicam. Ko se je buča dovolj zmehčala, sem jo s paličnim spasirala, prilila pol kozarčka domače paradižnikove mezge in še malenkost pokuhala. Okus je bil zadovoljiv, ko sem dodala še žlico čilijeve omake.

Odtaljene lignje sem narezala na kolobarje in jih na veliko česna popekla, jim dodala bučno omako, premešala in prvonovembrsko kosilo je bilo končano.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s