O česnečki po moje

Ste včeraj preveč popili? Imate danes mačka? Ne veste kako se spravit k sebi? Imate koga, da vam skuha česnečko? Lahko si jo tudi sami, če se vam da. Je sila preprosto in sila dobro. Seveda za tiste, ki ljubite česen. In pivo. In jaz je nisem kuhala iz razloga mačka, ampak ker je na začetku tedna prijatelj po fejsu, pivu in motorju, objavil sliko juhe in spraševal kaj bi to bilo. No, ne glede na to, da sem jo jedla enkrat pri petnajstih, sta mi njen okus in izgled ostala v spominu. To je bilo v tistem času, ko sem vzljubila skoraj vse, kar je dišalo po Češki.


Obljubljen imam originalni recept za česnečko special iz Havlička in ko ga dobim, jo ponovim, za danes pa sem preletela nekaj receptov iz čeških spletnih strani in ubrala neko srednjo pot. Pri veliko receptih se pojavi še nariban sir in poširano jajce. Jaz sem se izognila obojemu. Siru, ker se mi zdi, da bi prekril okus juhe, jajcu pa zato, ker nisem prepričana, da se mi ne bi razlilo prej kot bi bilo treba. Mi je pa zelo posrečen dodatek poširano vajce.(jajce)

Zelo fino je imeti na zalogi kakšne jušne osnove, vendar če nismo vsi Jamiji, Napoti, Novakovi in njim podobni kuharji, jih pač naredimo sproti ali pa uporabimo kar vodo, ki ji je pa treba dodati nekaj več začimb in dišavnic. Jaz sem za tole česnečko res skuhala nekaj piščančjega mesa in ga kasneje dodala v juho.

Za česnečko sem potrebovala:
glavo česna
četrt čebule
tri večje krompirje
liter in pol mesne juhe ali vode
maslo in olje ali narezano panceto
sol, poper, majaron, peteršilj,  (za piščančjo osnovo ali kasneje za dodatek)
po izbiri koščke šunke ali kakšno drugo kuhano meso(po moje)

kruhove rezine, popečene pod žarom, posute z mleto rdečo papriko in pokapljane z oljčnim oljem

Krompir sem olupila in narezala na dokaj majhne kocke, je prej kuhan in še lepše je videt na krožniku. Česen sem tokrat zrezala z enim kul pripomočkom, ki ga nasecka na seksi enake delčke. Čebulo sem takisto naseckala. V ponvi sem razpustila maslo in panceto, še preden je dobro zacvrčalo, sem dodala česen in čebulo in na preveliki temperaturi sem pražila dokler ni dobilo vse skupaj steklenega videza. Ne sme se prežgat…. Prilila sem vročo piščančjo juho, pustila da zavre in dodala nakockan krompir. Kuhalo se je dokler ni krompir postal mehak. Logično, a ni res?! Vrelo je lepo počasi, tu in tam sem pogledala v ponev, diši za znoret!
Medtem, ko se je juha mehčala, sem narezala francoski kruh, ga zložila na rešetko, pokapljala z oljem in rahlo potresla z mleto rdečo papriko. V pečici sem ga pod žarom opekla.

V česnovo juho sem dala še piščančje meso in če takole pomislim….mirne duše grem lahko delat v kakšno češko pivnico.

 Pa dober tek in na zdravje. Kozarec piva je tukaj nujen, če ga že prejšnji dan ni bilo preveč.
Moje mnenje: ena boljših juh, okusna, pogrevajoča, življenje vračajoča.

2 thoughts on “O česnečki po moje

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s