O ajdovi kaši in Prešernu

Al prav se piše kaša ali kasha,
se šola novočŕkarjov srdita
z ljudmi prepira starega kopita;
kdo njih pa pravo trdi, to se praša.
Po pameti je taka sodba naša:
ak je od kasha kaša boljga žita,
in boljš’ obdelana, in bolj polita,
naj se ne piše kasha, ampak kaša
.



No, poglejte….ko beseda nanese na kašo, jaz pomislim na Prešerna.

Ajdovo kašo sem že delala z jetrci, gobami, dala sem jo v juho in solato. Meni je dobra na vsak način. Tokrat sem jo pripravila s puranjim mesom in porom. V bistvu je bolj meso s kašo in porom.

Takole je šlo in se izšlo:
Na oljčnem olju sem podušila en res velik  por, eno tretjino čebule, tri mini rdeče papričice(ki niso hotele postat hudobni čiliji) dodala sem na koščke narezano puranje meso in kar na precejšnji vročini pražila, dokler ni meso postalo belo v vseh pogledih. Solila in poprala sem, dodala majaron in ščep mešanice janeža, koriandra in kardamoma,  stresla v ponev štiri pesti ajdove kaše, zalila z vodo(če bi bila juha, bi bilo še bolj okej) in še enkrat premešala, pokrila s pokrovko, zmanjšala temperaturo in tako pustila slabe pol ure. Na mojo žalost je por izginil neznano kam. Zaradi te žalosti priporočam, da s porom malo počakate, preden ga vržete v ponev.

Tle smo se pa mal skrivalnice šli 🙂 Kako jed izgleda, ko je pripravljena, žal ne morem pokazat, razen tale krožnik od razbojnice, ko je že tamiljontič rekla jedabiše. Ekola, moja najljubša in edina nečakinja, kaša JE dobra.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s