O jagnjetini in skurjeni čokoladi

Bil je lep, skoraj poletni dan nekje v jeseni par let nazaj. Tip je praznoval abrahamov rojstni dan na čisto svoj način. jebela, meni se zdi, da je bil abraham, če ne, se mu opravičujem. tipu, ki je praznoval. Čeprav moje korenine segajo na dvoje izrazito kmečkih območij Haloz in Pohorja, nisem nikoli videla, da bi ljudje praznovali rojstne dneve na tak način, kot je že omenjeni tip storil. Z mašo v bližnji cerkvi in zabavo v prostorih ob cerkvi. Ne spomnim se dobro, če je najina malenkost pred toliko leti sploh bila zares povabljena na ta ceremonial, znašla sva se tam, v polni motoristični opremi. Starejši ljudje, ki jih je bilo seveda več, kot pa mladine, so malce z nezaupanjem pogledovali na najine usnjene obleke in škornje. Dvomi v motoriste verjetno ne bodo nikoli izpuhteli. Pa bi lahko, saj vsake toliko pa le zavijemo v božji hram. Na smeh mi gre, ko pišem tole.

Tista svečana maša je bila namenjena tipu, ki si je par let kasneje nabavil motor. No, brez pretiravanja z mirno vestjo prikimavam Zokiju, ki poje da bolj kot je star, bolj je nor. Kakorkoli, za slajši konec ceremonij, je treba tudi kaj potrpet. Potrpim začudene poglede iz nasprotne strani cerkve, manj pa kasneje trpim poglede, ki moje oči iščejo dvajset centimov nižje od običajne lokacije le teh. Skratka, povabljeni smo v prostore poleg. Vino teče, hrano ponujajo kar iz pratfanov, domač kruh, vse je tako, kot je meni všeč še danes. Gospa, poskusite ovčko. a bi? dajte no, tule je še kruh. In stoje, naslonjena na podboje, odložim kozarec z vinom, vzamem kos kruha in kos jagnjetine. Prvič. Naletela sem na rebrca in teta, ki je držala posodo, mi je hotela dat boljši kos. Nisem ji dovolila, saj vendar nisem tako hudo razvajeno bitje. 
Na moje presenečenje je bil pratfan takoj prazen. Samo vprašat mi je še uspelo, kako so pekli meso. Od takrat pa do danes nisem jedla jagnjetine. Njami, moja je tudi dobra.Ne, moja je bolj dobra od tiste! 
Končno sem v trgovini naletela na res svežo pošiljko iz slovenskih pašnikov. Slabo kilo je imelo stegno in še en del od reber.

Kos mesa sem oprala pod tekočo vodo, ga s papirnato brisačo popivnala in ga dala v pekač. Dodala sem eno razpolovljeno jabolko, en korenček, tri stroke česna, posula s poprovimi zrni, solila z grobo morsko soljo in potresla z vonjem po Indiji. Dve žlički mešanice mletega kardamoma in ingverja. Čez vse sem polila nekaj žlic oljčnega olja in dala pekač v hladilnik. Ne, nisem se zmotila. V hladilniku je počakal do naslednjega dne, ko je zraven padlo še nekaj šampinjonov in po celi noči hladu, si je zaslužil ogrevanje. Uro in še malo sem pekač z mesom pustila v vroči pečici. Uh, kardamom me bo ubil, tako diši.


 Zjutraj me je res ubil vonj skurjene čokolade. Čez že tako ali tako čokoladne mafine sem hotela polit še raztopljeno čokolado. Bolje, da ne bi pomislila na to. Vedno, ampak res vedno, ko jo topim v mikrovalovki, jo skurim.  Dim in vonj ogljene čokolade(pa da ne bi kdo mislil, da mikrovalovko nastavim na high delovanje!nasprotno!) se mi zalezeta v želodec in kožo.

Rdeč riž sem najprej skuhala. To sem počela prvič z rdečim in rahlo me je že skrbelo, če sploh bo kdaj kuhan. Po več kot pol ure sem ga al dente zadovoljno dala iz kuhalne plošče. Celo takšen, gol, brez vsega je dober. V ponvi  sem vseeno na malo oljčnega olja popražila mešanico indijskih začimb, zalila s sokom polovice limone in dodala prej kuhan riž. Nisem se se mogla upret in sem še posladkala s črnim muscovadom. Pika na i. Premešala sem vse skupaj, pogrela in šla za mizo jest.

Kruhova omaka je skoraj dobesedno vzeta od Gurmanovih, zato o njej preberite kar pri njih. Jaz sem zaradi lenobe in mraza spustila korenček, zaradi riža z limono pa sem namesto belega vina vzela limonin sok.


 Jaz še bom.

3 thoughts on “O jagnjetini in skurjeni čokoladi

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s