O televiziji in kajmaku

Včasih se počutim, kot da sem odvisna od kuharskih oddaj. Čeprav nisem.  Večinoma mi vse po vrsti gredo hudo, včasih manj hudo na živce. Najbolj naporne so tiste, ki se vrtijo na lokalnih tv postajah. Recimo, se sprehodim z daljincem čez vse kanale, pa mi na vsakem drugem k tej sladici, ki jo je mimogrede sam cuker in puter, priporočajo skodelico dobre močne črne kave. O, hvala, kavo pijem v velikih dozah samo zjutraj, sladic pa ne obožujem najbolj. Pri jedi za kosilo, ki mimogrede vsebuje dve žlici začimbne mešanice in še žlico soli za po vrhu, pa mi svetujejo kozarec dobrega polsuheha belega vina, primerno ohlajenega. O, hvala, jaz se bolj spoznam na rdeča vina in pivo.
Francoz pri Anji nas bo tako ali tako zamastil z maslom in gosjimi jetri.
Luka in Valentina sta mi ultra simpatična, obnašata se tako kot se jaz. Pa še ideje izpod pokrovk so mi všeč. To, da kakšne oddaje vodijo totalno neprimerne pojave, pa raje ne bi. Z Damjanom mi je dolgočasno za umret. Več slo kuharnic mi zdajle ne pade na pamet.  Na hrvaškem ekranu me je zadovoljevala Ana, čeprav so jo fensišmensi kuharice na forumih obirale. Zakaj nima predpasnika, zakaj nima rokavic v kuhinji, kako ne zna držat noža v rokah, kako si lahko oblizne prste in take neumnosti. Tudi jaz nimam predpasnika, čeprav se je mati hudo prizadevala, da bi si ga obesila okoli vratu. Ne prenesem ga. Na misel mi ne pride delat z rokavicami, razen enkrat sem jih uporabila. Ko sem rezala čili in sem pri predzadnjem početju tega pozabila, da imam še roke vedno kontaminirane z njim in sem se po očeh podrgnila. Najs. In pokažite mi tistega ali tisto, ki ne oblizne prstov! aha, pred kamero se ne spodobi, al kaj?
Definitivno mi je Nigella super fajna. Njen odnos do hrane, njena pojava, skratka všeč mi je. Priznam. Najraje bi imela njeno shrambo z vsemi pregrehami vred.


Tile dve poznate? Two fat ladies? Fraking noro odbiti. Ideja za božično kuharijo:


 http://www.youtube.com/watch?v=T5iuJzFmWAM&feature=related

Sicer pa riba na okah ni tako hudičevo slaba, čeprav jih samo z enim ušesom
 in očesom spremljam, vse je odvisno kdo kuha. In ker je prejšnji teden kuhal Narcis K, celjski slikar, sem se potrudila obsedet pred tivujem. Saj pravim, za kakšno idejo dobit, so te oddaje lahko tudi prijazne. Krompir s kajmakom je bil po videnem orgazmičen. No, približno enak konec je doživel tudi na naši mizi. Večji užitek in sprostitev mi seveda ponuja kuhanje samo. Zraven preberem največ knjig.


Naš ata se je oktobra potepal okoli Beograda in je na eni tržnici kupil celo posodo kajmaka. Božemoj, prav za glavo sem se prijela, nisem vedela kako naj ga shranim, ker toliko ga celo naše selo ne more naenkrat pojest. Najprej mi je padlo na misel, da ga bom pač lepo razdelila ljudem, ki bi znali bit veseli porcije kajmaka.
Hopla konoplja, glej ga šmenta, tudi če ga damo zamrznit, se odtaljen dobro obnese. Žal mi je, nihče ni dobil čisto svežega. Ja no, da ne bom samo na druge s sprstom kazala, kako pripravljajo izredno kalorične jedi, tole s kajmakom ga ni preveč pogosto za špičit! T

Prej omenjeni Narcis K. je poleg bosanskega lonca pripravil tudi krompir s kajmakom. Takoj se mi je zdelo, da mora bit užitno, saj je že rahlo popečen kos kruha s pol žličke kajmaka na njem hudo dober. Aah, tule sem se ujela, da mi je ušlo kako je krompir omehčal…ali s kuhanjem ali s pečenjem ali z obojim.


Jaz sem ga olupila, prepolovila in ga v osoljeni vodi najprej skuhala. Potem sem ga v ponvi popekla, da je dobil zlate, hrustljave robove in hrustljavo skorjo. Cel, okrog in okrog, po dolgem in počez.
Na krožniku se je znašel tudi topel češnjevec na olivnem olju(potresen z grobo soljo in pri tem se konča)  in moji čufti, pečeni v pečici. Niso ravno čufti, saj so brez riža. Simpl. Mleto meso(poljubnih razmerij, pri nas večino samo z govedimo packamo) sem pripravila kot za mlete zrezke, jih oblikovala v kroglice, nadevala na pekač s peki papirjem in ga zopet, kot že toliko stvari, poslala v pečico. Pečene so bile, ko je vsa tekočina, ki se je med peko izcedila, nazadnje tudi izginila.


Vse troje, s kajmakom vred je izginilo brez sledu. Še za potem ni ostalo nič, za zeljno solato ni bilo tepeža.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s