O deljenju ljubezni in piškotih

Se vam je že kdaj zgodilo, da se vam kakšni piškoti ali pecivo ni posrečilo? Ne izgledajo tako seksi kot na sliki? Meni se je. Pa ne enkrat. V tej letošnji, decembrski peki se mi je že spet. Priznam in ni mi težko tega priznat. A veste kaj je krivo? Nepopolni recepti! a, pa smo tam, ane? Zato jaz recepte za pekarijo ali prepišem dobesedno, ali prilepim link do njih. Ampak le v primeru, če mi uspejo. Če mi ne, niti ne želim omenjat kje sem se opekla. V glavnem, od tistih neuspelih nočem razpravljat, le eno slikco bom kasneje spekla poleg.  Njim bomo rekli kar piškoti številka tri in nanje pozabili. Čeprav, okus pa imajo taprav. Priznam, ne znam vsega.

Četrti so iz prvega pogleda podobni prvim, le da je tu dodana še limonina lupinica. Že med samim mešanjem sestavin, je limonina aroma prijetno dražila nosnice. Svež vonj paše. Razlika med prvimi ingverjemi piškoti in temi, ravno tako z ingverjem in ostalimi dišečimi dodatki, je ta, da sem tele takoj, še tople zaprla. V pločevinasto škatlo. Meni so ultra všeč. Seveda sem zopet skoparila s sladkorjem. Brez greha tudi vi šparajte z njim, itak se potem potrosijo s tistim v prahu. Konec koncev sploh ne vem, čemu težim zaradi cukra, saj so najbrž nekateri, ki jim paše sladko.  
Vse tele piškote sem delala iz enojne količine, čeprav bi lahko podvojila, ker jih delam še za “dvornega preizkuševalca” (haha, kaj pa če je ona?!)  Nikoli nisem 101 procent prepričana vase, da mi bo vse iz prve ratalo(glej zgoraj razlog) in si ne dovolim, da bi po kakšnem neuspelem primeru morala kaj vreči stran. Bomo pač še bolj z ljubeznijo delili. Mogoče bi raje množili….matematično gledano.

Recept za tele čajne piškote sem mimogrede opazila na večerovi spletni strani, ob kateri sem se hudovala, kako nametano in nepregledno imajo svojo stran….naj si vzamejo zgled pri Mladini. Zopet zahajam iz smeri. Ampak to imam v krvi…a poznate tole:
Prekoračiti meje ni nič manjša napaka kot ostati tostran.
Čajni piškoti(z dišavnicami in limonino lupinico)
sestavine:
210 g moke
45 g mletih mandljev
1 pecilni prašek(polovica ga je dovolj)
1 čajno žličko cimeta
za noževo konico mletih klinčkov, mletega ingverja in mletega muškatnega oreščka
ščep soli
110 g masla
160 g rjavega sladkorja
1jajce
naribana limonina lupinica

c/p iz večerove kulinarike:
Mandlje blanširamo, olupimo in zmeljemo. V skledo presejemo moko in dodamo pecilni prašek. Dodamo mlete mandlje, začimbe in sol. V drugi posodi penasto umešamo zmehčano maslo (maslo pred tem pustimo nekaj ur na sobni temperaturi) in sladkor. Med mešanjem dodamo jajce in nato še limonino lupinico. Umešamo še moko z dodatki in zgnetemo v testo. Zavijemo ga v folijo za živila in pustimo v hladilniku počivati vsaj uro. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Kroglice polagamo na pekač tako, da je med njimi 5 cm prostora. Kroglice nekoliko sploščimo z dnom kozarca, ki ga poprej “pomočimo” v sladkorno moko. Pri 180 stopinjah Celzija pečemo kolačke 10-12 minut. Še vroče shranimo v pločevinasti škatli.


Jaz sem jih shranila v stekleno posodo in takole so gledali skozi steklo
Piškoti z brusnicami in rožmarinom


To sem pobrala iz meni ljubega kulinaričnega bloga. Recept za te piškote pa je tukaj. Monika je carica. Dajte, če imate čas, sprehodite se po njenem blogu. Se splača. Jaz o njih lahko rečem le, da so odlični, pika na i je rožmarin, če si dovolj pogumen da ga dodaš. Jaz se niti nisem pretirano trudila okoli fotk, njene povedo vse.


Neprecenljivo je, ko smo ljudje srečni in zadovoljni, ko dajemo in sprejemamo.


z ljubeznijo, M.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s