O golih bedrih in približajoči polni luni

Dober dan v novem.

En radoveden pogled na mojo mizo okoli novega leta, bi vas hudo razočaral. Ni treba dobro pomislit, do danes nisem kuhala ničesar…Imela sem eno abstinenčno krizo po pašti par dni nazaj, hmmm…in gleja ga šmenta, naš deda je menda prav vohal in je skuhal najširše možne široke rezance. V četrtek sem letos prvič šla v trgovino, in še to le po limone in pomaranče. Ako bi v trgovini pogledala na deklaracijo, bi jih gladko pustila tam. Zaradi obdelave s pesticidi. No, uporabila jih bom tako samo za sok, ki si ga pomešam z vodo in potem spim kot top. Itak da ne zaradi tega, jaz spim kar tako 🙂 In v januarju še vedno pri odprtem oknu.

Po nekem naključju sem včeraj dočakala polnoč na cesti. Za spremembo, ko že novega leta nisem. Le tega sem zopet prespala, ker me dejansko nič več ne motivira, da bi ga dočakala budna med okoli spečimi in s petardami obremenjeno zimsko nočjo. Naslednje jutro je prav lepo zgodaj vstat brez mačka, brez podočnjakov in polnega želodca.

Luni do polnega manjka še kakšna noč ali dve, tri…čudovite svetlobe daje ob skoraj polnočni uri, ko se le odločim ločit od prijetne družbe, ki je zdaj že lep čas moja najlubša. Dobro dene vsem vpletenim. Hotela sem pa pravzaprav it v Metropol pogledat film Cooking history in če ne bi parkirala v ulici prej, bi ne zašla do svetlobe živega ognja. Film pa moram videt in ostane mi samo še jutri.

Gola bedrca v omaki z rumenim korenjem in indijskimi oreščki

Če ni preveč beder za slečit, se splača to naredit, čeprav končni pogled na slečeno bedro ni enak oblečeni. Meso, ko je pečeno, dušeno, kuhano, začne odstopat od kosti in to razpadanje koža malce prepreči. Ako govorimo o holesterolu, bomo pri tej neestetiki zamižali na eno oko.

Za vsakega jedca lahko privoščite dve bedrci,en korenček(jaz sem imela rumenega-tistega, ki je v goveji župci najboljši), dva stroka česna, četrt čebule in žlico popraženih indijskih oreščkov. Polet tega še rabite sol, poper, šetraj, paradižnikovo mezgo/omako, vročo vodo, malce moke in po želji sojino omako.

Jaz sem na žlici oljčnega olja in žlici masla kakšnih petnajst minut pekla bedrca, ki sem jih tudi posolila in poprala in kar na vročo maščobo vrgla posušen šetraj. Nato sem dodala na lističe zrezano čebulo, strte neolupljene česnove stroke, narezano korenje, posula sem z žlico moke. Vse sem kakšno minuto pražila in mešala, prilila sem deci domače paradižnikove mezge, dolila vode, dobro pomešala, pokrila in na ne prevročem dušila še kakšno uro. Na koncu sem dodala še popražene indijske oreščke in dve žlici sojine omake… Omake ni veliko, je pa zato toliko boljša! Za prilogo sem skuhala basmati riž in superdruper dobro zeljno solato.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s