O tankočutnih prebivalcih planeta FB in pljukancih

Vsake toliko časa imam rojstni dan na vraževerni petek. Trinajsti petki so mi posebej všeč, res mi dajejo en občutek mistike in ne vzbujajo mi občutka strahu ali vraževernosti. Mislim, da sem ravno na tisti petek napisala, da mi črna mačka že več kot teden dni skače pred avto. Živi sva pa še obe.
Vrsto let si okoli tega dne vzamem dopust. Take sorte človek sem, da mi ne paše pretirano rokovanje in objemanje in poslušanje predpisanih besed, ki so več ali manj izrečene, mišljene pa niso tako. V glavnem, nimam rada tega in temu se umaknem. Umaknem se tudi, ko vidim in berem, kako enostavno je ljudem napisati vnzrd, hb, vse naj in take vaje. Skrila sem rojstni datum in ga naslednji dan pokazala  v veri, da nihče ne bo tega opazil. Vesela sem bila vsakega mejla, vsakega sporočila prijateljev, ki jih ni fb spomnil na moj rojstni dan. Presenečeno vesela pa sem bila voščila prebivalca planeta FB, ki z motorjem nekje pri hudem minusu na severu (upam)čaka na toplješe dneve. Meni se zdi, da je zelo tankočutno opazil moje odrivanje datuma. Kakorkoli, rada imam vse in vsakega posebej, ki se je na tak ali drugačen način spomnil name…Rada imam tudi tiste, ki razumejo, da je najlepše darilo človeku človek. Brez ovojnega papirja, mašnic in še raje bi imela tiste, ki bi svojo besedo znali vsaj enkrat držati….
Ne, penina mi še ne teče iz ušes. Isteničeva Desire je naravnost božanska. Vonj breskev se je vpil v les, kožo in lase. Kar še ne pomeni, da sem se tuširala z njo, le v nosnicah mi je ostala. Pa tudi na brbončicah.

Teden dni kasneje sem ugotovila, da nisem edina, ki se umakne svetu za rojstni dan, čeprav se jaz  nisem tako orto. Ampak praznovanje je bilo svojstveno.

Boštjan, na zdravje tja gor, na sever!

Gostilna Asado je za moj okus še vedno tista, v katero mi ne bi bilo nerodno povabit ljudi. Za svoj rojstni dan res nisem čutila potrebe po kuhanju, zato je bil Asado idealna rešitev, če že obmorski pobeg ni šel skozi.  Ne zamerim, saj sem pričakovala tak razplet.
Tale zgornja fotka je priletela iz telefona in ima odtis ustnic na robu kozarca 🙂
Tale spodnja je tudi telefonska in gostilniška

Kljub vsej ribji ponudbi, nisem mogla mimo pljukancev s hobotnico. Izredno okusno, čeprav pljukancev ne delajo doma. Omaka s hobotnico je bila res božanska.
Seveda sem dan ali dva kasneje tudi sama naredila domače pljukance.To so istrska jed, podobna testeninam, vendar niso testenine. Izročilo pravi, da so pljukance delale ženske, ki so sedele na pragu svojih hiš, ščipale testo in ga med dlanmi in golimi bedri zvaljale v tako imenovane pljukance. One so to počele z eno roko, jaz pa tudi, le da sem jih valjala ob pultu.
Pljukanci

30 dag moke
1 jajce
sol
1,5 deci vroče vode

Iz sestavin sem vgnetla testo. S prsti sem odščipnila del, ga na pomokanem pultu z dlanjo zvaljalo v vreteno in dala na pomokan prt. Tako vse do konca, dokler nisem porabila vsega testa.


Paradižnikova omaka s panceto in pečenimi jajci

1 kozarček paradižnikove omake
3 sroki česna
10 dag narezane pancete
oljčno olje
3 jajca

Na žlici oljčnega olja sem popražila česen in panceto. Ne preveč, samo do tam, ko panceta postaja steklena, prilila sem paradižnikovo omako, začinila s soljo, poprom in rožmarinom. Počasi se je kuhljalo deset minut. Vmes sem spekla tri jajca in jih vmešala v omako.

Kuhane pljukance(kuhajo se 15 minut) sem odcedila in jih vmešala z omako. Dobro, vam rečem.

2 thoughts on “O tankočutnih prebivalcih planeta FB in pljukancih

  1. Mašinco sem prižgala zdejle, ko čakam, da se kosilo do konca skuha … in imam seveda ob koncu tele tvoje objave dvojno količino slin v ustih. Sem že razmišljala, da bi kar ugasnila in šla ukrast malo ohrovta, namenjenega za kosilo, pa sem si premislila – vse najboljše ti vseeno z veseljem zaželim, čeprav za nazaj … je pa od srca (od FB ignorantke). Zdej grem pa čist zares jest ☺

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s