O zimi in rižoti

Končno! Tudi pri nas je končno začel padat sneg. Tako je zima dobila podobo zime. Podoba je močnejša izza okenskih šip in toplega objema kuhinje. Potem vzamem prenosnik na kolena, gledam ven kako lepo pada, odložim prenosnik, se oblečem in grem ven. Ne grem daleč, moram se kmalu vrniti, ker sem razbojnici obljubila orehove rogljičke in za vsak slučaj napravit tunin namaz. No, tega sem kasneje kar sproti naredila, skuhala sem tudi kavo za vola zbudit. Kuhanje kave na večer mi ne gre, ne razmišljam, da je treba it spat, ne pa okol ga srat…. ampak, je pa nekaj najboljšega ponoči po snegu hodit. 🙂 (če se odlimaš iz fotelja)

Tisti  “ne grem daleč” je bil ribnik Vrbno. Kadar nimam nekega določenega cilja, podzavestno iščem kraje z vodo, no….z ledom. Torbo s fotoaparatom sem bolj kot ne, s sabo vzela iz navade. Bolj sem bila vesela sneženja, kot želje po fotkanju.

Cel teden nisem pojedla nič konkretnega, vse je bilo v znamenju čaja in juh. Ravno pravi čas se mi je stanje izboljšalo, da sem v soboto že pošteno razmišljala kaj skuhat. Odločila sem se za rižoto. S trenutno mojimi najljubšimi gobami.

Rižota s šitakami, korenjem in porom

Tokrat sem, za spremembo, riža najprej skuhala. Tistega pravega za rižote. Se splača, vam povem. Sploh če imate radi zelenjavo, da jo čutite pod zobmi, da ni razkuhana, razpadla in brezokusna. Takisto velja za gobe… Skratka, riž sem imela kuhan že zjutraj. Ko sem skuhala kavo, sem dala kuhat še riž. Po slabih petnajstih minutah je bil kuhan.

Poleg riža boste rabili še:
šitake
korenček
por
maslo, oljčno olje, sojino omako, poper
parmezan

Korenček sem narezala na trakove z nožkom za lupljenje, por na kolesca, šitake sem prepolovila. Na mešanici olja in masla sem na hitro popražila vse troje, (ne več kot pet minut!), poprala in prilila par žlic sojine omake. Solila nisem nič(razen riža), ker je omaka dovolj slana. Dve minuti sem med praženjem še mešala sestavine v ponvi, nato sem dodala kuhan riž, vse lepo premešala, dodala sem zopet malo masla in goro narezanega parmezana.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s