O sardelah s krompirjem in o vprašanju razlike med sardelo in sardino

Spodnja fotka je namenoma takšna. Danes sem pogledala malce na analitiko tega bloga in se na glas smejala ob iskalnem nizu  “breze in slikarstvo” . Lepa reč! Nimam v spominu, da bi tisto fotko brez, ki je pri eni objavi, na kakršenkoli način uporabila v besedni povezavi s slikarstvom. Skratka, tisti, ki je iskal to, je prijadral na moj blog in ostal kar nekaj časa na njem. Če je našel, kar je iskal, me resnično veseli. Sploh, če bo kdaj kaj skuhal. Ali pa skuhala, da ne bom delala krivice. In tako za “umetniško” navdahnjene obiskovalce dodajam “sneženje ob potoku”.
V soboto sem šla na nepravo mesto iskat ribe. Pri tem sem se na neki zamrznjeni plavajoči zadevi pičila v prst. Če se pičiš, se običajno pičiš do krvi. Popackala sem pol trgovine preden sem opazila, da se delajo kapljice za mano. Skratka, fant iz trgovine mi je pošlihtal prst, jaz pa sem kupila domače sardele. Šmentat ga, zamrznjene.

Mimogrede moram povedat še tole…Na misel mi je prišlo neke vrste retorično vprašanje…Ali je med sardelo in sardino enaka/ista (ne)razlika kot med oljčnim in olivnim oljem. Saj vemo, da je ni, čeprav nekateri pravijo, da je sardina sardela v konzervi. Smešn za crknt. Še bolj smešn pa je to, da jaz take reči tvitnem in na koncu mini debate, sodelujoči tviteraš naumi takole: “sardine pečeš v olivnem olju, sardele pa v oljčnem.če to dvoje zamešaš, dobiš popolnoma drugačno jed.” Da človek ne govori na pamet, temveč iz lastnih izkušenj, si lahko pogledate tukaj, na njegovem blogu.

Tako da glejte, da teh štirih reči ne pomešate. Jaz sem za vsak slučaj vzela sardele in oljčno olje. Pa krompir tudi.

Sardele s krompirjem

Za štiri boste čez prst pogledano, potrebovali:

pol kile sardel(če se le da tiste iz jadranskega morja)
za vsakega en krompir(za krompirjevce več)
pinjole, žlico drobtin, limonin sok
glavo česna
sol, poper
petršilj, če ga imate pri roki, brez je tudi okej
pekač in peki papir
oljčno olje

Preden začnem naprej pisat, naj povem še o tej moji mani peki papirja.  En in skoraj edini razlog je ta, da je posoda takorekoč že za pospravit nazaj v predal.

Takole je šlo vse ostalo:
Sardele sem pustila na pultu, da so se odtajale, krompir sem olupila in ga narezala na ploščice. En namig…če hočete kosilo v 15 minutah, ga najprej skuhajte.
V pekač sem dala peki papir, ga malo naoljila, nato sem naložila vanj krompirjeve ploščice, rahlo solila in poprala, porazdelila še stroke česna, zopet malo pokapljala z oljem, po vrhu pa razdelila še sardele, potresla s pinjolami in drobtinami in vsemu privoščila še malo oljčnega olja.

 

V vroči pečici na 180 stopinjah sem vse skupaj pustila 45 minut. Na koncu sem vklopila še žar za par minut, da se je obarvalo, kakor je videt na spodnji fotki.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s