O ocvrtem besednem zvitku

(sobota)
Pol večera mi je že šlo s tuhtanjem za boljši izraz za riževe …. riževi krogi. riževi listi. rižev papir. oblat. riževe nevemkaj. A se vam sanja kaj imam v mislih? Tiste bele tanke, okrogle,  iz riževe moke narejene “palačinke”, ki jih lahko kupimo. Ker jih pač ne delamo doma…packarija iz riža… Krog. Ja, sej je…ampak. List…ja, tud list je. Papir pač ni, ker to ni papir. Palačinka pa tudi ne.  Najbolj blizu je oblat. Bo treba prespati. Noč je močna in morda prinese odgovor. Čeprav…meni noči prinašajo vedno en in isti odgovor, ki pa nima nobene veze s kuharijo. 

Kakorkoli…danes so mi padli v voz. Prav zgodnja sem bila danes v trgovini. Iz dveh razlogov. Prvi je ta, da sem bila jutranji taksist. Ta razlog mi je prav prišel, da sem se izognila pretirani gneči pustnih in ostalih mask in v upanju, da ne bo že v liftu štacune dišalo po cvrtju. Krofov seveda. Ker se ga nisem v trgovini nalezla, sem se ga kasneje doma. Pri cvrtju besednih zvitkov.

Evo, z zvitkom sem spet v dilemi, ki je malce daljša. Če izhajam iz nekega vsesplošnega naziva, ki se glasi približno takole: Ocvrti (s)pomladanski z(a)vitki. Po njihovo je to spring rolls, če še ne veste o čem govorim. Meni je ljubša pomlad in z njo zvitek. Toliko brbljam o tem, da bodo tole Zimski Besedni zvitki
(nedelja)

V te riževe oblate lahko zavijete sestavine po želji. Zelenjavo, meso, zelenjavo z mesom, kar pač komu paše in najde v hladilniku.  Če imate fritezo, ste najbrž že cvrli marsikaj. Jaz je nimam in je tudi ne potrebujem, ker se s takim cvrtjem srečujem tako pogosto, kakor pogosto pada sneg na Hvaru. 

Za ocvrte zimske besedne zvitke sem vzela:
oljčno olje
korenček, zeleno, por, česen (vse narezano na kolesca,koščke in palčke z rdečimi kapami) 🙂
mleto puranje meso
sojino omako
poper
žličko tapiokine moke 
zavitek riževih oblatov 

olje za cvrtje in primerno posodo

Narezano zelenjavo(prav manjkali so še sojini kalčki!) sem na ne prevročem olju pražila tri minute, dodala sem mleto puranje meso in pustila, da se je lepo dušilo. Na koncu sem dodala sojino omako in malce popra. Solila nisem, ker je sojina omaka zadosti slana. Ker je zaradi samega zavijanja lažje, če nadev ne skače okoli, sem prilila še pol deci vode, v kateri sem razmešala tapiokino moko. Počakala sem, da je zavrelo, nato sem ponev z zelenjavno mesnim nadevom odstavila.

Medtem, ko se je nadev ohlajal, sem si pripravila posodo z vodo, kuhinjsko krpo in tiste riževe oblate. Ne vem sicer kdaj bom porabila vse, čisto preveč jih je v paklcu.

Rižev oblat sem dala v posodo z vodo. Prav je, da mu s prsti pomagamo potonit, sicer se začne nekontrolirano zvijat na površini vode. Lepo potonjen pa se po dveh-treh minutah fino zmehča. Tako zmehčanega sem prenesla na krpo, nanj dala dobro žlico nadeva in zvila. Zvitke sem polagala na pomokano desko.

Pripravljene zvitke sem v globoki posodi v ultra vročem olju ocvrla, da so postali na videz hrustljavi in obarvani rumeno. Iz olja sem jih polagala na papirnate brisače, da se je nekaj olja še odteklo. 

Med cvrenjem sem našla še čas, da sem šitake (zopet ja) pripravila tako kot zadnjikrat. Lepo so se razumele z zvitki. Ravno tako ni imela čilijeva omakca nič proti. 

Najbrž bi bolj sedla kakšna pustna glasbena podlaga. Meni je bolj všeč spodnja.

http://www.youtube.com/watch?v=99gBctVCSyQ

O tem, koliko zdravi so sami po sebi sploh ti oblati, raje ne bi razpravljali…enkrat na leto nam ne bodo škodili.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s