O hobotnici in družbi iz pečice

Od kar je tista silna reklama, kako radi naj bi imeli ljudje ribe, jih jaz nič pogosteje ne jem. Malo sem se razgledala po hladilniku v ribarnici…. med svežimi je večina gojenih rib, tisto nekaj malega ulovljenega, je pa drago. Meni že. Divji brancin je dobesedno kar skakal iz ledu, ampak 20 in nekaj eurov čez za kilo? Sardelice so pa zgledale tako, kot da so same sebe grizle do smrti.  Najbolj prijazno in zelo sveže je delovala hobotnica. Namesto nje sem res imela v mislih pravkar ulovljeno ribo, ampak naše selo je predaleč od koprskega pomola in sem vzela eno malo.  Imela je skoraj natančno eno kilo. Če je poleg še (najmanj) po en krompir, je take hobotnice dovolj za tri.
Hobotnica je bila super očiščena, tako da nisem imela pravzaprav nobenega dela. Edina napaka, ki sem si jo privoščila, je ta, da je nisem dala vsaj za pol ure v zamrzovalnik. Jap, pač verjamem, da potem ni gumijasta. Do sedaj sem delala jedi iz hobotnice, ki je bila prej zamrznjena in je bila potem, ko sem jo pripravila, lepo mehka. Skratka, priporočam, da jo zamrznete….

Hobotnica s krompirjem(pripravljena v pečici)

ena hobotnica
nekaj krompirjev
dve čebuli
rožmarin
lovorjev list
česen
belo vino
oljčno olje
peteršilj
Hobotnico sem dala v lonec in ga pokrila ter ga postavila na zmerno temperaturo, tako, da je hobotnica sama spustila tekočino in na res zmerni temperaturi se je dušila 10 minut. Tekočine, ki nastala, je bilo za kakšen deci in pol. 

Medtem, ko se je hoba dušila, sem olupila krompir in ga narezala na rezine.
Čebulo sem narezala na četrtine, pripravila sem še rožmarin in lovorjev list ter poper.

Kuhano hobotnico sem narezala na koščke, jih poleg krompirja, čebule, rožmarina in lovorjeva lista nadevala v pekač, ki sem ga pokrila in za dvajset minut poslala v pečico na 190 stopinj.

Tekočino od hobotnice sem prelila v manjšo ponev, ji prilila deci oljčnega olja, dodala pet strokov strtega česna in ogromno narezanega peteršilja. Ko je zavrelo, sem prilila še dva deci+  belega vina in na majhni temperaturi pustila, da je vrelo vsaj deset minut. Omaka se tako primerno zreducira. 

Po dvajseth minutah pečenja hobotnice in krompirja, sem zgoraj narejeno omako prliliva v pekač, premešala, poprala in nepokrito dala nazaj za naslednjih petnajst minut. 

Takole….

ps: recept je malo prilagojen(časovno) iz knjižice mercatorjevih receptov….in je v njej ta recept imenovan hobotnica po murtersko.

One thought on “O hobotnici in družbi iz pečice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s