O buhtljih, ki niso bili buhtlji in bagelsih, ki to so

Preveč vetra je šlo mimo češnjevih cvetov. Lahko sem se še tako trudila, fotke so bile vse neuporabne. Sapica in fotkanje cvetov v naravi ne gresta skupaj, kaj šele veter v rožnih listih. To je bilo popoldan. Dopoldne pa mi sonce ni sijalo iz prave strani in tudi nisem naredila ničesar.
Samo sezam sem kupila.  Nisem točno vedela čemu. Morda zato, ker ga nazadnje, ko sem cvrla šnicle nisem imela, da bi ga vmešala med drobtine….Popečena sezamova semena dajo prav poseben okus in med drobtinami se odlično obnese, seveda vse do takrat, ko ni preveč skurjen. 
Imela sem tisto voljo stat za šporhetom, ampak v roke skoraj ni bilo kaj vzeti. Za buhtlje sem našla vse! Vse je šlo kot po maslu. Dokler ni preteklo 40 priporočenih minut in ko sem buhtlje stresla ven. A vesto tisto, ko bi se razjokal….pekač te zna pripravit do jeze, če že ne do solz. Vedela sem, da ne velja nič tisti pekač. Vedela in pozabila. Nekaj smo pojedli mi, veliko več pa kure. 

Veliko bolje se odrežejo bagelsi. Hvaležni za delat, še bolj za pojest. Na kalejdoskopu sem jih že delala in pisala o njih in morda ni odveč, če še enkrat spomnim nanje. Bagel(s)i so kruhki, ki se najprej okopajo v sladkem kropu, ki mu dodamo sodo bikarbono, potem pa še v pečici, posute s semeni, pečemo. Praviloma imajo na sredini luknjo, da so videt kot veliki prstani, ampak če hočemo učinkovito izrabit čas, so takile hlebčki ravno tako fini. 

BagelsiZa 12 kosov sem vzela:

1/2 kg gladke moke
1 vrečko suhega kvasa
1 žličko sladkorja (če hočete lahko tudi več)
1/2 žličke soli
3 žlice stopljenega masla
slabe 3 deci mlačnega mleka, pomešanega z vodo 

voda, soda, sladkor, sezam

Iz sestavin sem vmešala testo. Pride dokaj kompaktno, na dotik malce gumijasto. Pustila sem ga vzhajati do podvojene količine. Naredila sem podolgovato štruco, jo razrezala na 12 delov….lahko tudi na manj ali več…odvisno od tega kako velike hlebčke želite imeti.  Vsak del testa sem med dlanmi oblikovala v krogle, jih polagala na desko in pustila še enkrat, da so vzhajali. Če želite, lahko s kuhalnico ali prstom napravite luknjo v testo, nato pa na kuhalnici ali na prstu vrtite, da se testo raztegne v večji krog. 

Medtem, ko so hlebčki vzhajali, sem pripravila lonec z vodo, v katero sem vsula tri žlice sladkorja in ko je voda zavrela, še zavitek sode bikarbone. V zavrelo vodo sem polagala kruhke enega do drugega, jih po minuti obrnila in po novi minuti vzela iz vode in preložila na pekač, obložen s peki papirjem.  Vsakega sem izdatno potresla s sezamom, lahko bi jih tudi z makom ali drugimi semeni, tudi sončnična, bučna, konopljina….meni se sezam zdi posebej primeren in dober. 


Pri 200 stopinjah sem jih pekla 20 minut. 
In potem jih še rahloooo mlačne prerežeš, namažeš s sirčkom in v mislih dodaš dimljenega lososa, lahko pa tudi navadno kuhano šunko…ali pa brez vsega ješ…


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s