O še eni zeleni juhi

nedelja, osmega aprila..
Okrog po hribih in krajih okoli Celja bojda sneži…za vsak slučaj imam še kar zimske gume obute. Kakšen slučaj vendar?!

Zeleno, ki te ljubim zeleno. Zlajnano do konca. Ampak dobro! Vse zelene juhe, ki sem jih jedla in delala, so se izkazale za najboljše. Peteršiljeva, špinačina, porova, špargljeva, grahova, čemaževa, koprivina. Najbrž sem kakšno, v kateri prevladuje zelenost, izpustila. In v vseh teh je eno samo zdravje. Vse imajo izrazito svoj okus in bi jih bilo  škoda popravljati s kakšnimi posebnimi začimbami ali dišavnicami. Dovolj sta sol in poper. Eno samo zdravje se malo pokvari z dodano smetano za kuhanje. Se strinjam, dobro je pa bolj. 

Na dan, ko se že jutra šibijo pod težo prekajenega mesa in potic(kaj šele naši želodci in ledvice), prav paše opoldan pojest špargljevo juho. 

Špargljeva preprosta gosta juha

dva šopka špargljev
vode toliko, da prekrije vse šparglje v loncu
sol, poper

oljčno olje in žlička masla


Tretjini špargljev sem odščipnila vršičke in jih dala na stran. Vse ostale sem nalomila in jih v slani in rahlo sladkani vodi skuhala do mehkega. S paličnim mešalnikom sem jih spasirala.
Na žlici olja in žlici masla sem podušila vršičke in jih dodala juhi. Prilila sem še malo vode(lahko bi sladko smetano) poprala in pustila da je zavrelo. 

To je to. Vse je gotovo prej kot bi si človek mislil.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s