o “zunaj zapečeno, znotraj sočno”pašti

se zgodi…tudi v najboljših familijah. ja. ampak nič groznega, nič prepovedanega. zgodi se, da kupim testenine. tiste, običajne makarone, ali kakor na embalaži piše…rigatone. prejšnje dni so mi italijani spet “obnovili znanje” o njihovih prehranjevalnih in kuharskih navadah in odločila sem se, da letos delam bazilikin pesto tako dolgo in tolikokrat, da bo tak, da bom rekla “wau”. lahko bi se pa preselila v lucco, ker sem se v to mestece enostavno zaljubila. mesto po moji meri, ker ga lahko opazuješ in dihaš z njim z distance ali pa se vržeš vanj in prav tako preživiš brez posledic.

če pa bi rad/a vedel/a kateri vonj mi je zlezel v nosnice, povem, da je to vonj praženih pinjol. ta vonj sem ujela v eni od petih vasi, ki so prislonjene in pritrjene na pre/strmo zahodno italijansko obalo in jih varuje tudi unesco. ja, vonj praženih pinjol…za v pesto 🙂

CfJIxAJXEAYoEmV
tortelini z bazilikinim pestom

skratka, z italijani se je fino družit.

Testenine z mletim mesom in paradižnikom /iz pečice/ s popraženimi mandlji

po moje vsi od prvega do zadnjega delate tako pašto, aneda? če ne že v pečici dokončano, pa vsaj s takim mesnim prelivom, ki ga že otroci v vrtcu znajo pripravit.

ker pa vseeno mislim, da ni ravno pogosto tole na mizi, bom zapisala za tiste, ki bodo kapnili na blog zgolj slučajno in tudi za tiste, ki kapljate na blog že dlje časa.

ker še ni sezona paradižnika, si pomagaj z lansko paradižnikovo omako. če je nimaš več, kupi pločevinko ali dve pelatov, vanjo potisni palični mešalnik in v minuti imaš pripravljeno dobro omako. z različnimi dodatki je primerna za vse sorte uporabe. tokrat za mleto meso.

za pet gre tole….

pol kile testenin po želji

pol kile mletega mesa

3 manjše čebule

nekaj strokov česna

lovorov list

deci belega

3-4 deci paradižnikove omake

sol, poper

oljčno olje

nariban sir

praženi mandlji/narezani/

DSC_0003

na oljčnem olju postekleniš narezano čebulo in česen, nato dodaš mleto meso z začimbami. nekaj minut se naj praži. ko se meso spusti iz večjih grudic ga zaliješ z vinom, premešaš in počakaš, da vino izhlapi in nato priliješ paradižnikovo omako in kakšnih 40 minut pustiš, da lepo počasi kuhlja v ponvi. počasi! vmes preveriš slanost, jo popraviš, nato pa pristaviš vodo za testenine. zelo fino je, če so testenine grobe, da se kasneje omako oprime testenin.

DSC_0005-001

kuhane testenine(raje premalo kuhane) testenine streseš v primerno, malce širšo posodo, preliješ z mesno omako in premešaš. zdaj se pa odločiš…lahko potreseš še z malo naribanega sira. ne preveč, ker nimamo klasičnih gratiniranih testenin. ali pa nič ne narediš, ampak samo pošlješ posodo s testeninami v vročo pečico. na 220 stopinjah 10 minut. zato imamo zunaj zapečeno, znotraj sočno.

zdaj pa lahko pripraviš nariban sir in popražene mandlje ter ogromno drobnjaka. za čez in vmes.

 

ps: testenin ni treba vseh vmešat z omako, naj ostanejo za kakšno testeninsko solato 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s