o madžarski jedi, ki ji v sloveniji pravimo…

kako?

pred kako me še bolj zanima kolikokrat. kolikokrat v letu narediš ribano kašo dugače kot zakuho za v juho? da hitro zaključim… jaz je do danes nisem delala, niti jedla na drug način. no, razen enkrat pred leti pri madžarih, kakopak, zraven golaža. takrat sem mislila, da se jim je kaj ponesrečilo, ker je tarhonja (tarhonya) zgledala slabše od najslabših testenin brez jajc.

tako, madžari ribani kaši rečejo tarhonya, taljani pa grattini, oziroma grattoni, če so naribani delci rezančnega testa večji. za ribano kašo kot prilogo rabiš večje in posušene naribane dele testa. če jo delaš danes, jo v pečici na hitro osušiš in to je zaenkrat to.

 

 

zakaj madžarska jed? ker v kuharski enciklopediji piše:

TARHONYA

(madžarsko) Zrnate posušene testenine iz moke in jajc, ki so jih nosili Madžari s seboj na bojnih pohodih v 16. stoletju. Med kratkim postankom so tarhonyo skuhali v vreli vodi in prigriznili posušeno meso. Danes jo uporabljajo za prilogo k jedem z omako, npr. h golažu. Tudi cvrejo jo v maščobi. Naredijo jo iz trdega testa za rezance, ki ga grobo naribajo. Na maščobi prepražijo nasekljano čebulo, še preden porumeni, ji dodajo naribano kašo, malo pomešajo, nato dodajo nakockano papriko, paradižnik, sol in zalijejo z dvakrat toliko juhe, kot je bilo ribane kaše. Premešajo, zavrejo in dušijo kakšnih 20 minut. Med dušenjem ne mešajo več. Zato jed včasih zdušijo kar v pečici.

 

Ribana kaša s porom in piščancem in bučnim oljem 

 

za tole bo treba dve ponvi poiskat. eno za kašo, drugo za zelenjavo. in skuhat pol litra zelenjavne osnove, ali pa vzet eno kocko in jo raztopit v vodi ali pa uporabit kakšno shranjeno in zamrznjeno jušno osnovo. mimogrede…iz ostankov špargljev v kombinaciji z začimbami se skuha prav fina juha za zalivanje.

ribana kaša

šparglji, mlada čebula

čebula, maščoba/olje, sol

piščančji fileji ali pa tudi ne…za brezmesne jedce

čili ali pa tudi ne

bučno olje

najprej na olju/po želji podušiš, oz. pol pražiš  mlado čebulo in šparglje, dodaš na majhne koščke narezane piščančje fileje, čili in sol. pripraviš do polovice – druga polovica se bo pripravila kasneje 🙂

vzameš drugo ponev, ali pa ono prejšnjo, če zelenjavo preložiš na krožnik…v vsakem primeru je število črepinj za pomivat isto.

na vročem olju popražiš naseckano čebulo in bohnedi jo zažgat! na čebulo streseš posušeno naribano kašo in kakšne tri minute pridno mešaš, zdaj dodaš še zelenjavo z mesom iz prve ponve, zaliješ z juho (ali vodo), pomešaš, pokriješ, zmanjšaš temperaturo in dvajset minut pustiš, da se tekočina lepo pokuha, kaša napne, zelenjava in meso pa se do konca skuhata. tekočine mora biti vsaj za trojno količino kaše.

DSC_0031

 

 

na krožniku ali v skodelici tarhonyo pokapljaš z dobrim bučnim oljem. ni vsako bučno olje dobro bučno olje.

 

DSC_0033

 

 

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s