o raguju malo, še več pa o venernicah

že navsezgodaj mi je šinil v glavo ragu. ragu kot beseda, ne kot jed. nekaj časa sem se ubadala z iskanjem ene prijazne nadomestne besede, ki bi zvenela bolj domače, pa je nisem našla. šugo in ajmoht sta mi dva tviteraša ponudila, mesni preliv je pa jako splošen in po  vrhu vsega ni nujno, da je mesni. kakorkoli, priplavale so školjke, na katerih piše venernice…naj mi bo oproščeno, pa tudi komu med vami, jaz sem jih poznala samo kot vongole.

kuharska enciklopedija piše o venernicah takole:

( Veneridae ; tudi ladinke) Družina morskih školjk iz reda listoškržk. Sredozemskabradavičasta venernica ( Venus verrucosa ; tudi bradavičasta ladinka) je najbolj cenjena med venernicami; rečejo ji tudi ‘morska gomoljika’. Navadna venernica (Chamelea gallina , Venus gallina ) živi po vsem svetu v obrežnem pesku v rečnih strugah in ob morskih obalah. Velike so 3–8 cm. Pogosto jih gojijo skupaj z ostrigami, zlasti v Franciji in na Portugalskem. Priljubljene so v ZDA. Prodajajo tudi vložene v slanico. V ribarnicah pogosto ponujajo tudi brazdasto ladinko ( Ruditapes decussatus ) in filipinsko ladinko ( Ruditapes philippinarum ), ki ju uvažajo zamrznjeni. Obe sta odlični za omake, pečenje na žaru, juhe itd. Med venernice spada tudi školjka quahog.Uporaba v kuhinji:Venernice so vsestransko uporabne školjke. Večje pripravljajo v ribjih jedeh, solatah, manjše pripravijo surove. Italijani jih pripravljajo s testeninami, rižem, uporabljajo jih v solatah, za jajčna cvrtja, raguje, omlete, omake, juhe, koktajle morskih sadežev itd. V ZDA iz njih skuhajo enolončnico chowder.

za pripravo kosila vam največ časa odneslo iskanje sestavin, samo kuhanje pa le 15 minut.

preprosto, z nobenimi začimbami, niti sirom, le s kozarcem belega in kakšno žlico olja čez.

Venernice/vongole s testeninami in petimi pravimi jadranskimi kozicami (za štiri)

1 kg vongol

ena šalotka

ena mlada čebula

3 stroki česna

čilijevi kosmiči ali svež čili

oljčno olje

če je, je. če ni, ni….skodelica jadranskih kozic

 dva deci suhega. vina. belega. za kuho, za sproti poplaknit še enkrat toliko

res veliko peteršilja….pa ne zato, da bi ubil kak drug okus, ampak zato, ker enostavno paše

testenine, najboljše špageti ali kaj drugega dolgega 🙂

DSC_0016

naseckano mlado čebulo, šalotko in česen in čili na zmerno segretem olju popečeš. kričiM: ne zažgi ničesar! če se to zgodi, vrzi proč in jovo na novo.

ko zavohaš česen, dodaj vongole( da smo si na jasnem…lahko tudi katerekoli druge školjke) in tistih pet kozic, zdaj lahhko temperaturo zvišaš, stresi ponev, da se ne tlačijo ena nad drugo, prilij tisto suho belo vino, stresi, dodaj dve žlici naseckanega peteršilja in duhaj. rahlo premešaj, pa tudi če ne….pokrij z drugo ponvijo, da ne uide preveč dobrih vonjev. zdaj že lahko slišiš, kako se odpirajo školjke. aha, z drugo ponvijo pokrivam menda samo jaz, ker nimam velikih pokrovk. ali so morda pokrovavke. aja, ja, te so na koroškem.

pet minut je minilo, testenine so že? okej, če so kuhane, jih odcediš in uloviš kak deci vode od kuhanja. v ponev s kuhanimi školjkami dodajaš testenine in premešaš, dodaš testenine in premešaš…rahlo…doliješ malo vode(tiste od kuhanja), dodaš testenine in premešaš. nazadnje še preostali peteršilj in ….

…dober tek. pokapljaj še z malo olivca… in veš kaj je najboljše? tisto, kar ostaja v ponvi na dnu, omaka, ki se ni ulovila na vse testenine, še kakšna školjka in kozica in kak špaget. v to brez greha pomočiš košček belega. tokrat kruha.

DSC_0027

DSC_0029

če odmislimo testenine, imamo krasno drugo jed.

 

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s