o tem, kako malo je potrebno

začneš pred leti, ko imaš niti ne tako velik krog kulinaričnih blogov v svojem readerju, vsak teden, če ne celo dan dodaš kakšnega novega in potem enkrat prideš do new york timesa, odkriješ, da imajo eno luštno podstran z recepti. preletiš, ali pa tudi ne. vsak dan ti na twitterju servirajo celo porcijo jedi….e, včeraj so priletele jedi z jajci. človek brez domišljije bi rekel, da z jajci ne moreš nič posebnega počet. pa se da. ampak jaz se bom zapela na največkrat preizkušano poširanje. ljudje bi radi imeli popolno poširano jajce. popolno…kaj znano zveni? ni treba, da je popolno, če ne težiš sam/a sebi in drugi tebi. če sem pa gost v restavraciji, bom pa seveda zoprna, če bom dobila en čuden jajc na krožniku.

dobro, iz tega gre razbrati, da poširanje v rdečem vinu ni zraslo na mojem možganskem vrtu. Mark Bittman je tole kuhanje v vinu priporočil.  od kod pa je ideja privrela pa že skoraj ni več tako zelo pomembno. ali pač? išči in sporoči.

mini kosilo, malica ali fino presenečenje za goste. če seveda marajao jajca in vino.

Poširana jajca v rdečem vinu

oljčno olje

dva stroka česna…narezana na ne preveč drobno

nekaj rezin kakšen dan starega kruha

rukola, ki jo narežeš

jajce ali dva, odvisno koliko lakote čutiš

najmanj tri deci rdečega vina. bittman priporoča chianti, jaz sem sčarala z refoškom, ki sem ga razredčila z vodo

sol, poper, po želji nariban sir

DSC_0006.JPG

najprej popečeš kruh. v ponev naliješ toliko olja, da bodo potem rezine kruha vsega popile. na olju zadišiš česen, nato pa zelo zakuriš pod ponvijo in popečeš kruhke. česen pa prej poberi ven, sicer bo šlo do zažganega. na obeh straneh naj bo kruh zlato zapečen, znotraj bo lepo sočen.

na krožnik si daj rukolo in kruh.

v visoko posodo vlij vino, malo posoli in ko zavre, vanj spusti jajce in po nekje priporočenih štirih minutah bo jajce spoširano. s šeflo 🙂 ga previdno vzami iz vina in takisto previdno položi na krožnik. z nekaj žlicami vina. popraj in to je to.

priznam, komaj sem čakala na okus. barva je tako tako, ampak če vemo, da drugačna ne more bit, je prav, da je takšna.

kaj naj drugega rečem? poskusi, ne bo ti žal. če v gugl vtipkaš eggs poached in red wine, dobiš  veliko zadetkov s še drugačnimi idejami, jaz sem ostala pri taki čist enostavni.

a če ima okus po vinu? ima. vonj v kuhinji pa spominja na december 🙂

DSC_0014

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s