o kaplji črnine

nobene nove pogruntavščine, le kapljo črnine v polento in kakšen dodatek več mi je uspelo dodat celotni jedi.

najprej tako nisem vedela, kaj naj z njo. al jo dam v rižoto al v omako. ragu. šugo. golaž. katero njo? sipo. res svežo sem dobila in kar tako iz heca sem vprašala, koliko dela bom imela še jaz s čiščenjem. s čiščenjem mehkužcev nimam nekih velikih problemov, rib pač ne morem čistit. no, in fant v ribarnici se je velikodušno ponudil, da mi bo sipo očistil. prijazno, temeljito in po propisima. toliko po predpisih, da sem kasneje morala črnilo posebej kupit. ker nisem bila dovolj hitra z opombo, naj črnilo ohrani. nič zato.

DSC_0004-001.JPG

eno reč še na hitro razčistim…verjetno se je dalo opazit, da skoraj pri vsaki jedi uporabim čili – svež, posušen, v omaki…čili ne nadvlada jedi, ta še vedno ohranja pravi okus po svojem, čili ji da dodaten plus.

Sipa v paradižnikovi omaki z dodatki in črno polento

1 srednje velika sipa, ki jo narežeš na primerne kocke ali trakove

obmorske dišavnice…lovor, rožmarin, origano

čili, ki ga lahko izpustiš

oljčno olje

dve čebuli, dve šalotki

nekaj strokov česna

3 češnjevci(ali več, če je že sezona)

pol stekleničke paradižnikove mezge(ne koncentrata!) – domače, če je pri roki

žličko opranih kaper, žličko posušenih paradižnikov iz olja, žličko posušenih oliv

deci belega vina

pol litra vode ali ribje osnove

sol, poper

peteršilj

polenta

na rahlo segreto olje vržeš naseckano čebulo in česen, čili in vse ostale začimbe, dodaš tudi na polovičke narezan češnjevec in suhe olive in paradižnike. na zmerni temperaturi dušiš toliko, da čebula in česen lepo venita, se mehčata in dišita.

DSC_0007-001

zdaj dodaš narezano sipo, lahko tudi hobotnico ali lignje, ali pa mešanico vseh treh in dobiš morski bograč 😀

mogoče za malenkost pojačaš toploto, pridno premešaš, da se nič ne prime dna posode, priliješ vino in ko vidiš, da je izpuhtelo in izparelo, doliješ vode. ne veliko, ker ne delaš juhe, ampak omako. pokriješ in pustiš da se kuhlja vsaj štirideset minut. vmes poglej, kako so ti všeč okusi, popraviš s soljo in poprom in mogoče se ti bo nekje na sredi kuhanja zdelo, da je sipa brez okusa. okus pridobiva proti koncu. in mehkobo. v bistvu je zelo mehka.

s črno polento ni nič več dela, kakor z rumeno. ko je polenta kuhana pač stisneš sipino črnilo vanjo, premešaš in vmešaš še glihkar nariban sir. perfekten bi bil pekorino. potreseš s peteršiljem, z njim potreseš tudi po sipini omaki.

DSC_0021

glaž belega za zraven.

 

 

 

 

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s