o satarašu, ki je postal šakšuka

ni pogost pojav ( v moji kuhinji) sataraš, šakšuka še manj. je pa dosti bolj okusnejša jed. vsaj meni.

image

in ker je to v rubriki mimogrede, je pisanje omejeno 🙂

v redu, naj bo…še par besed. tako kot vse paradižnikove jedi, je tudi šakšuka najboljša, le kdo bi si mislil, iz svežega paradižnika. tega zna biti v prihajajočih mesecih kar dovolj, zato še malo počakaj s tem, da bo na voljo na vrtu ali pa pri dobri sosedi. jaz sem danes imela v mislih sataraš, ker so se štirje kupljeni paradižniki valjali po hladilniku in nobenemu ni hotelo biti nič. še nagubali se niso, da bi človek pomislil na kakršnokoli gnilobo…tudi nič sledu..da o pravem vonju in okusu tudi ne govorim.

ideja o satarašu je kaj hitro odplavala, ker sem staknila še eno stekleničko zares dobre paradižnikove omake, pa eno rdečo papriko sem ujela. le ta je tudi še tista iz trgovine, izvor sem raje pozabila, čebulo sem potegnila iz kleti, česen in peteršilj pa iz vrta. mleta kumina je skoraj vedno na voljo, mogoče ji je celo že potekel rok uporabe. posušen čili je tudi moj, sol je iz pirana, olje iz istre in to je, kar potrebuješ tudi ti. ja, par jajc še. te sestavine so osnovne, domišljija lahko kaj vzame ali doda.

v osnovi se šakšuka pripravlja in postreže v keramičnih posodah( ker jo ponekod za zadnji del priprave jedi, dopečejo v pečici, oz. pod peko), ker pa tega nimam/o, jo pripraviš v najbolj primerni globoki ponvi s pokrovom…pokrov je sila pomemben!

najprej na oljčnem olju podušiš, čebulo, česen, papriko in čili. ta jed mora bit huda. ko čebula postekleni, dodaš še paradižnik (in omako), pustiš da se počasi kuhlja, dodaš sol in kumino in žličko sladkorja. dišeče postaja. po verjetno pol ure  mora bit tudi najbolj zategel paradižnik že precej razpadel in gost. zdaj ubiješ dve jajci na to novo nastalo paradižnikovo omako, pokriješ in na trojki od devetih električnih stopenj nastaviš toploto. jed je pripravljena, ko jajca zakrknejo in to je to. običajno se je s kruhom, jaz sem brez.

ps: več in predvsem boljših fotk ni, ker je bil pri roki le telefon…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s