o poletju v glažkih

Tokrat sem naredila veliko izjemo. Cela dva popoldneva in en večer sem si vzela za pripravo tega paradižnikovega kečapa. No, med samim kuhanjem sem lahko počela marsikaj, le tu in tam nisem smela pozabit premešat.

 

DSC_0045

 

Paradižnikov kečap(s papriko in čebulo)

4 kg zrelega paradižnika

6 srednje velikih paprik

1 glavica česna

4 rdeče čebule

1 čili (za samo pikantnost ga je treba precej več)

15 dag muscovado sladkorja

2 žlici grobe morske soli

1 dl vinskega kisa (jaz sem vzela domačega)

1,5 dl olja

1 čajna žlička nastrganega muškatnega oreščka

Paradižnik, papriko, čili, čebulo in česen narežeš na manjše kose in v dovolj veliki posodi postaviš na ogenj, nepokrito kuhaš 2 uri, vmes vsake toliko premešaš. Proti koncu kuhanja nekajkrat več, ker tekočina popolnoma izpari, oz. se pokuha. Tu sem se jaz resno vprašala, kdo mi je rekel naj delam sataraš. Meni se je zdelo, da iz tega pač ne more nastat nek fascinanten okus. Pomota. Velika pomota. Torej, kuhaš najmanj dve uri, odvisno od sorte paradižnikov. Po koncu kuhanja pokriješ in greš spat. Naslednji dan, oz. ko se zelenjavna masa popolnoma ohladi pa vzameš v roke palični mešalnik in to zmes spasiraš, ali pa zares sprasiraš, tako kot se gre – skozi cedilo, oz. če imaš pasirko, delaš z njo. Lahko mi verjameš, da palični svoje delo opravi brezhibno.

Če v tem trenutku poskusiš to gladko in gosto zmes že imaš v ustih drug okus, za razliko od prejšnjega poskušanja. Zdaj dodaj sladkor, sol, kis, olje in muškatni orešček, dobro premešaj in kuhljaj dobre pol ure in mešaj. Mnjam!

Vmes postavi kozarčke (7-8) v ogreto pečico in še v vroče nadevaj kečap, zapri in pokrij, da se ohladi, naslednji dan pa pospravi. Čim dlje. Eno skodelico kečapa si pusti, da se poskusi ohladiti, ampak se ne bo, ker bo še topel šel v usta.

 

 

DSC_0047

 

Priporočam, se splača, ti pa kakor želiš.. Jaz imam namen še kakšno rundo takšnega poletja shranit v glažke. Priporočam pa tudi, da uporabiš muscovado sladkor in mislim, da ima tu veliko vlogo rdeča čebula.

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s