o vročem na žlico

 

najprej je padel tisti hitri kečap od zadnjikrat, potem *radbibil* namaz iz paprike…saj poznaš etin namaz, tisti z gorčico, ki ga lahko pojem kozarček vsak dan, kar tako – na žlico. našla sem recept, po katerem sem že delala ta namaz, ampak tokrat sem imela samo rumene paprike iz vrta in preveč gorčice in preveč popra in ni mi bil všeč..čez kakšna dva tedna, ko se je malo uležal, je dobil tudi malce boljši okus. nato je padel pindjur, tretja sezona. vsaka sezona je boljša. še vedno ga delam takole: https://kuharskabukva.wordpress.com/2015/08/08/o-avgustovski-soboti-in-shranku-iz-rdece-paprike/

saj menda nisi pozabil/a, da delam butična vkuhavanja…vsake stvari le nekaj kozarčkov, ker še vedno nočem biti sužnja sama sebi, kaj šele drugim in nobena reč mi ne vzame veliko časa in še vedno imam dovolj časa za vse ostalo.

dobro. no, potem se je kuhala l(j)utenica. sila preprosta priprava in vsem ljubiteljem pekočih prilog, priporočam tudi tole. receptov za pripravo ozimnic, shrankov in solat v kozarcih, je na spletu skoraj toliko, kolikor je ljudi, ki so to kuhali, različnih in enakih. količine se seveda prilagajajo in že vnaprej povem, da je moja lutenica premalo huda 🙂

ne morem pa trditi, da je to originalna lutenica, saj makedonska ne vsebuje jajčevcev. morda pa tudi, tako da me ne zelo držat za besedo.

Lutenica z jajčevci 

5 večjih zrelih paradižnikov

15 rdečih mesnatih paprik

2 jajčevca

čiliji ali pekoče paprike po okusu

1,5 dl oljčnega olja, enaka količina domačega sadnega kisa(ne za vlaganje!), žlica soli,

tri žlice rjavega trsnega sladkorja

DSC_0157

najprej spečeš paprike…v pečici, segreti na 200 ° C imajo pol ure že skoraj dovolj, vmes jih obrni – ko se paprika napihne in olup postaja črn. pod rešetko, na kateri so paprike, obvezno položi alu folijo, da nanjo kaplja sok in se ne prijemlje pekača ali božesačuvaj pečice, ker je ni ravno prijetno čistit. pečeno papriko preloži v skledo, jo pokrij in pusti, da se ohladi. tako jo je lažje lupit in čistit. to lahko narediš prejšnji dan.

DSC_0158

v primerno velikem loncu segrej olje in dodaj olupljene in narezane paradižnike. počasi se naj kuhajo pol ure, nato dodaj sol in sladkor, premešaj in pusti počasi vreti še slabo uro, da postane gost, lahko jih vmes pretlačiš.

v pekač položi peki papir, nanj pa na pol prerezane jajčevce, ki jih spodaj premažeš u oljem. tudi čilije(takšne, kot na sliki) lahko pečeš zraven. tudi na 200 pol ure.

pečene in ohlajene jajčevce z žlico enostavno izdolbeš in pretlačiš z vilico.

DSC_0161

DSC_0168

ohlajeno pečeno in olupljeno papriko narežeš na trakove. jaz si dam deščico v pekač od pečice, da mi ne teče po pultu ;). prav tako narežeš vse čilije, pečene tudi olupiš. za razliko od paprike, pri kateri odstaniš čim več semen, jih pri čiliju seveda pustiš. seštevek mojih raznih čilijev je sedem, plus en precej hud 🙂

DSC_0172

narezano papriko, pretlačene jajčevce in čilije zdaj dodaš paradižnikovi zmesi, natančno premešaš, priliješ kis in pustiš počasi kuhati še deset minut. poskusiš in popraviš s čim, če je treba.

kuhano lutenico predevaš v ogrete – sterilizirane kozarčke. če nimaš primernejšega pripomočka, odrežeš en plastični lijak-toliko da lepo sede na odprtine kozarcev. dosti lažje bo napolniti kozarce, ker ne bo šlo nič po strani 🙂

preden zapreš kozarčke, preliješ lutenico z žličko olja. pokriješ z večjo kuhinjsko krpo in naslednji dan pospraviš.

meni je super! kako bo tebi, pa sporoči.

DSC_0174DSC_0175

One thought on “o vročem na žlico

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s