o školjkah. tokrat ne o morskih

bo že skoraj pol leta, kar sem dobila zavitek teh testenin. pravac iz italijanskega mesteca,ki sem mu pozabila ime. mi bo prinašalka testenin pomagala … če ni tudi ona pozabila 😉

enostavno tole kar ni…glih prov jih skuhat, da niso preveč, da niso premalo…ker jih treba lepo napolnit, sicer zgledajo čist preveč neugledno na krožniku. mislim, da je nadev z rikoto in raznimi dodatki kar posrečena izbira. če bi imela špinačo, bi uporabila tudi njo, tako pa sem samo po predalih in hladilniku pospravljala…

DSC_0036-001.JPG

če ni okoli tebe več kot pet lačnih, je polovica zavitka čisto dovolj. to je 250 g.

 testenine(školjke) polnjene z rikoto, posušenimi paradižniki in kaprami

250 g školjk


za nadev:

400 g rikote

dve žlici sesekljanih posušenih paradižnikov

žlico kaper

ščep soli

vrtljaj popra

dve žlici trdega, naribanega sira

dsc_0013

za podmako:

ja, podmaka …

2 dl fine, goste (domače) paradižnikove omake z origanom

za po vrhu:

1 velika mocarela, ki jo razdrobiš s prsti

za nadev enostavno zmešaš vse omenjene sestavine, ki ga potem z žličko nadevaš v ravno prav kuhane školjke.

nadevane – mogoče so nadete po gurmansko? M? – školjke polagaš v pekač, v katerega si pred tem zlil/a pol deci paradižnikove omake z origanom. najboljše je, da so školjke z rikoto položene le v eni plasti, na katero potem porazdeliš še preostali del omake in natrgano mocarelo.

pekač, ki ga pokriješ z alu folijo, pošlji v pečico za pol ure. na 180°C. folijo pet minut prej daj dol, da se sir lepo zapeče.

za mesojede še dodatek v obliki svinjskega fileja z rožmarinom, kaprami in gorčico

dsc_0003

svinjski file samo previdno posoli in popraj. v zelo vročo ponev daj žlico masla in takoj nato še svinjski file, rožmarin, polovičke treh šalotk, nekaj kaper. na vsaki strani pečeš tri minute … do lepe rjave barve. vsega. če se šalotka smodi, jo kar odstrani. prilij pol deci vode, vmešaj malo žličko gorčice, premešaj omako, pokrij ponev s filejem, pet minut naj na nizki vročini še malo deluje.

DSC_0023-002.JPG

potem pa samo še zloži na krožnik. po svoje.

dsc_0024-002

vsi dodatki in odvzetki so prepuščeni tebi!

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s