o brokoliju v testeninah

moje testenine se danes kličejo bucatini. buco pomeni v italijanščini luknja. taki špageti z luknjico po celi dolžini so to 🙂

DSC_0025.JPG

*medtem pa prijateljica na drugem koncu slovenije peče palačinke in jih maže z eno krasno slivovo marmelado.*

testenine/bucatini/ s popečenim brokolijem, česnom in limono

1 brokoli, razdeljen na cvetove

pet strokov česna

par kapelj oljčnega olja ter peki papir, sol in poper

—————-

dve žlici masla

manjša čebula

trije stroki česna

sok in naribana lupinica ene limone

4 dl vroče vode ali zelenjavne osnove

en neprehud čili ali ščep posušenih čilijevih kosmičev

sol in poper

1 smetana za kuhanje, lahko tudi sladka smetana

skodelica naribanega parmezana

———————

testenine

najprej pripraviš brokoli s česnom, ker te lahko do konca počaka na toplem v pečici. opereš ga, razdeliš na cvetove. v pekač položiš peki papir, nanj brokoli in česen, ki ga ne olupiš! pokapljaš z oljčnim oljem. res samo par kapljic. daš v ogreto pečico na 200 ° za 20 minut. brokoli bo po vršičkih lepo porjavel, česen se bo spekel in bo kasneje kar sam zlezel iz olupa. ne iz obupa.

v širši ponvi razpustiš maslo in na neprevročem pražiš čebulo, česen in čili. vsaj pet minut naj traja postopek do stopnje, ko bi se hotelo že zares pražit. torej, ne česen, ne čebula ne smeta postat temno rjava. zdaj zaliješ s pripravljeno zelenjavno osnovo ali pa le z vodo. na zmerni temperaturi pusti počasi vreti deset minut. dolij še limonin sok. premešaj in poskusi. lahko dosoliš in popraš.

če imaš testenine že kuhane, lahko v prej omenjeno limonino omako vliješ smetano. najboljše je, da s tem prilivanjem smetane malo počakaš, da vse skupaj ne postane zdrizasto. ponev z omako daj nazaj na zmerno ogreto ploščo (aja, ali pa na plin) in za tri minute tik pod vreliščem segrevaj, da se bo malo zgostilo. dodaj še popečen brokoli, premešaj in na koncu dodajaj še testenine.

preden daš ponev s testeninami na mizo,  vmešaj še tri žlice parmezana in potrosi z limonino lupinico…. vsak si lahko doda parmezan še po svojem okusu, tudi oljčno olje ni odveč, prav tako poper. pečen česen pa je tudi kot sladek dodatek na krožniku. z vilico pretlačen in zajet skupaj z ostalimmmnjam.

omake iz teh količin je za štiri porcije testenin.

dsc_0038

dsc_0041dsc_0042


ps: brokolija je seveda dosti več v omaki, kakor je pa na fotki videt. sej veš, običajno se tadobre stvari potopijo na dno ponve 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s