o ribji juhi

juhe grejejo, juhe pogrejejo, juhe tolažijo, juhe zdravijo, juhe spominjajo.

prihaja čas juh, sploh takih, malo močnejših (tale moja ni ravno pri nekih močeh). čas juh, ker ljudje običajno s pogledom na termometer in skozi okno odločijo za juho, ki pogreje.

mene pogrejejo in spominjajo. rada jih imam, ker so vedno drugačne, nikoli nista dve popolnoma enakih okusov, razen, no, če si zaheftan za plot, na katerem imaš napisane točne grame in mililitre. nočem bit žaljiva do natančnih v kuhinji, jaz še vedno prisegam na občutek. in svoj touch. zato pa imam potem, ko želim recept ali zgolj idejo podelit z blogom, težave pri pisanju količin 😉

ribja juha, ki je gosta in kremna in dišeča, me bo vedno spomnila na severni sij, pa čeprav bom tako juho jedla na jugu grčije, ali pa na tajskem(kamor me, mimogrede, sploh ne potegne)

Kremna ribja juha z zelenjavo (kolikor je krompir sploh lahko zelenjava) 🙂 za štiri in še ostane malo za popoldan)

eno lososovo hrbtenico (1,56 € )

12 vongol ali katerihkoli drugih školj, lahko tudi nobenih ( zakaj točna številka? zato, ker teh 12 vongol stane nekaj manj kot 2 €)

dve veliki žlici masla, dve žlici oljčnega olja

1 čebula

tri cm ingverja

2 krompirja

polovico pora

sol, pravkar zmleti poper, tudi cel, po želji še čili v kosmičih ali svež

lovorov list, timijan – če je le mogoče, naj bo svež

1 smetana za kuhanje

juho za zalivanje( ta je od kuhanja lososove hrbtenice)

izbran kruh in maslo

najprej skuhaš lososovo hrbtenico…. daš jo v lonec s hladno vodo, lovorjevim listom in celim poprom. voda naj pokriva hrbtenico. v bistvu je tisto nekaj (ali pa kar dosti!) mesa ob hrbtenici kuhanega takoj, vseeno pa pustiš, da rahlo vre približno pol ure, da imaš kasneje dosti dobro juho za zalivanje. ni ravno ribja osnova, je pa, kot sem že rekla, dosti dobra. po pol ure vzameš hrbtenico iz vode, jo ohladiš in nato lepo pobereš meso lososa iz hrbtenice. če je slučajno kaj mastnih delov, jih ne uporabiš za juho.

dsc_0010

vongole (ali katerekoli druge školjke, v bistvu so dagnje še bolj aromatična izbira) samo položiš v manjši lonec, priliješ žlico ali dve belega vina, daš na vroče in ko se odpro, jih samo še daš na stran – za kasneje.

krompir olupiš in narežeš na kocke, čebulo nasekljaš, ingver naribaš, tudi por narežeš na kolesca. vse skupaj in hkrati daš na ogreto mešanico masla in olja. po vsaj desetih minutah dušenja in mešanja zaliješ z vodo, v kateri se je kuhala hrbtenica. ob rahlem vrenju pustiš, da je krompir kuhan.

prilij še malo vode, premešaj in spasiraj s paličnim mešalnikom. dobiš res gosto zmes, ki bi bila primerna tudi za kakšen drug namen. res je okusno! ko poskusiš, ugotoviš koliko soli manjka…najbrž ne kaj dosti, skratka soliš po okusu. priliješ še vso ostalo vodo, tudi tisto od školjk. vložiš lososovo meso, školjke, timijan, popraš in rahlo premešaš. priliješ še smetano za kuhanje in daš na nizko temperaturo in paziš, da ne zavre premočno. sej veš, smetana in to….

dsc_0055

zraven ponudiš popečen kruh in maslo. ker pa tale juha, kljub toplim spominom, ne bo do popolnosti nasitila želodcev, pripravi še kakšno mini pred ali pojed.

dsc_0021

 

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s