o buč/ka/ki juhi

imam občutek, da je v sezoni kakijev kar naenkrat ogromno njegovih oboževalcev. da razčistim-najbolj me je prepričal posušen kaki, vse ostale frišne in predelane oblike so mi, oprosti, res kr neki. verjetno po vseh pravilih lepega blogerskega ( in po vrhu vsega kulinaričnega bloga) vedenja, ne bi smela pisat o jedeh, ki mi niso všeč.. nič zato. skratka, ata S. suši sadje in letos se je lotil tudi kakijev, zato sem mu odtujila en sadež, ki sem ga uporabila za v bučno juho. ne, kupila ga pa res ne bi.

no, potem ali pa pred tem je nastopila sezona buč/k. bolje rečeno juh in ta sezona še kar traja, kakor tudi trajajo buče. moraš imet kar smolo, da ti pride proč. ni bilo težko ujeti recepta za juho, ki kombinira bučo in kaki in sem pokomentirala, da bi mi edino v takšni obliki bil kaki všeč. in pozabila kaj sem rekla.

Bučna juha s kakijem (in nekaj malega druge pečene zelenjave)

 1 manjša hokaido buča

1 kaki

2 manjša krompirja

1 korenček

1 majhna rdeča paprika

pet strokov česna

četrt čebule

sol, poper, muškatni oreh, ščep sladkorja, timijan

bučna semena in bučno olje (za dekoracijo in okus)

malo oljčnega olja

sladka smetana ali smetana za kuhanje

meni je ljub okus pečene zelenjave, sploh česna in paprike, zato sem se odločila, da vse – od buče do kakija- najprej popečem. ker se buča (in česen!) zelo hitro zmehča in obarva, imamo ostalo zelenjavo še na pol surovo, jo je potrebno kasneje še dokuhat. kar pa je edino prav, saj če bi želela da je vse mehko, bi bila buča prekurjena. da o česnu ne govorim.

dsc_0026

tako. vso zelenjavo in kaki narežeš na poljubne kose, vendar ne premajhne. olupiš le krompir, hokaida ni treba, ker je lupina užitna. položiš jo na peki papir, rahlo posoliš(zaradi intenzivnosti okusa) malece popraš, potreseš že zdaj z muškatnim oreščkom, dodaš timijan in v pečico na 200°C, največ za 15 minut.

dsc_0007-001

medtem si pripraviš lonec, v katerem segreješ žlico ali dve olja.

pekač s pečeno bučo in pol pečeno zelenjavo vzameš iz pečice, vse – razen pečene buče! prestaviš v lonec z ogretim oljem in preliješ z vodo(ali jušno osnovo). toliko, da je zelenjava za prst prekrita. počasi naj vre do mehkega.

dsc_0012-001

ko je zelenjava kuhana dodaš še pečeno bučo, premešaš in s paličnim spasiraš. dodaš ščep sladkorja in poskusiš. po potrebi dodaš sol ali poper ali čilijeve kosmiče in priliješ sladko smetano. v bistvu je ta tista, ki naredi juho dobro. zavreti več ne sme.

bučno olje ni samo za okras v tej juhi. je tudi naravni ojačevalec okusa. s ščepom bučnih semen.

dsc_0016-001

za zraven pa lahko ponudiš avokadov namaz na posušenem/popečenem kruhu. avokadov namaz je zdravo svež in rahlo pikanten. zrel avokado samo preprosto pretlačiš z vilico, dodaš ščep soli, strok česna in sok polovice limone. na popečenih kruhkih je super kombinacija z bučno juho s kakijem.

nasvet: tudi kruh, ki ga uporabiš, pokapljaj z bučnim oljem in popeci.

dsc_0024

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s