o terapiji, ki sliši na ime sir

grem v Italijo – kupim sir

grem v Leclerc – kupim sir (skoraj sreča, da nimamo francoza v celju)

hodim k sosedu – kupujem sir (največkrat tistega, ki je znižan zaradi skorajšnjega roka uporabnosti)

in potem neke sobote odprem hladilnik. skoraj vsak zavitek sira je načet, skoraj vsakemu zavitku sira gori rdeča luč na datumu.. po želji: mehek, kremast, dišeč, malo manj dišeč – ne bodimo fini- smrdeč, ampak dober, s plesnijo(še vedno samo užitno), malo manj mehak in trd.

začnem s selekcijo: parmezanoma ne manjka nič in lahko počakata na ribanje za rižoto ali pašto. ementaler, nekaj podobnega tolmincu, ki seveda ni tolminec(da ne bo Vale tečna), nekaj italijanskega(sem pozabila kateri, ker ni bil več v originalni embalaži), potem pa cel brie, nekaj camemberta, gorgonzole. vsega skupaj okoli 30 dek. to ni malo, da bi prišlo proč!

kaj pa zdaj? nekaj bo treba toplega skombinirat. krompir skoraj vedno reši kakšno zagato. ideja se je vrtela okoli frike, ampak čisto preveč kremastih sirov je bilo za kaj takega. na koncu sem si vseeno pomagala tudi z jajci, tako da je iz ideje o friki nastala zloženka. no, ne ravno zloženka, ker bi ta morala imeti lepo vidne plasti ob prerezu…. kakorkoli, krompir se je čudovito ujel s siri….in polovičko avokada 🙂

zloženka s krompirjem, siri /in avokadom/

najlepše bi tale jed prišla do izraza v manjših keramičnih skodelicah – za vsakega jedca posebej.

6 krompirjev

več vrst mehkih sirov, vsaj 40 dag

3 jajca

pol rdeče čebule (ali česna po okusu. ne pa oboje)

pol avokada

oljčno olje

sol

poper, posušen čili

dsc_0040

olupljen krompir naribaš na lističe. v vroči ponvi jih na oljčnem olju (lahko tudi na drugi maščobi) popečeš do lepe zlato rumene barve. to delaj po porcijah, da se krompir enakomerno speče. pečen krompir daješ v pekač in ga rahlo posoliš.

narezano čebulo prav tako popečeš in jo razporediš po pečenem krompirju.

dsc_0043dsc_0044

avokado lahko preskočiš. če ne, ga pa narezanega na rezine popečeš na olju in ga zložiš na krompir.

dsc_0045

pripravljene sire narežeš na kocke in rezine ali ga pa preprosto nadrobiš preko krompirja v pekaču. popraš in za svojo dušo še potreseš s čilijem.

čez vse to preliješ razžvrkljana jajca, streseš posodo, da pridejo do krompirja do dna pekača.

dsc_0049

pekač pošlješ v ogreto pečico, na 180°C za 40 minut. zadnje minute vključiš žar, da se lepo zapeče.

ko je krompir s siri pečen, se potrudi, da malo počakaš – da si ne opečeš jezika.

res je …. prava siroterapija 😉

dsc_0054dsc_0060dsc_0063

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s