o najboljšem kar ti lahko ponudi papir

riba iz papirja je vsekakor najboljša. no, morda bi na lešo znala bit celo malenkost boljša. in ponesrečena štiri leta so odkar me je sesipalo na tistem mostu na koroškem in ga od takrat nisem več prevozila. in štiri leta že od moje prve in zadnje ribe na lešo. klik na zgodbo.

ja, kar se pa ribe iz škartoca tiče … najelegantnejši način do po/polnega okusa, ki ga nudi riba. v tem primeru kornatski brancin. greh je presušit ribo, izgovor da se kosti spečejo in je manj dela na krožniku, je za lase privlečen. pred časom sem že tudi pisala o škartocu, vendar je treba dobre stvari povedat večkrat. ..

dobra riba, dobra zelenjava, dobro olje. to je vse.

glede na to, da je spodaj videt šparglje, mlado čebulo, česen in limono, bi nemara kdo pomislil, da se bo riba navzela močnih okusov. ne, pa se ne! zelenje je še bolj dobro.

in da se razumeva … najprimernejša je malo večja riba…

 

 

20170414_173515

brancin v škartocu s šparglji in mlado čebulo

 

brancin (ali kakšna druga bela riba)

šparglji

mlada čebula

češnjevec

česen

limona

groba morska sol

oljčno olje

peki papir

20170414_193356

 

na papir položiš očiščeno ribo (jaz sem jo pekla brez glave, ker jo bom uporabila za ribjo osnovo), v trebušno votlino daš rezino limone in ščep soli(ne presoli ribe!) , okoli naložiš očiščene šparglje, mlado čebulo, prerezan češnjev paradižnik in debelejše rezine česna. pokapljaj z dobrim olivcem. z zelenjavo ne pretiravaj, lahko pa kakšen špargelj več, kot vidiš na moji fotki.

papir ovij okoli ribe kot bon/m/bon 🙂

paket daj na pekač in v pečico z njim. na 180°, najmanj pol ure, odvisno od velikosti ribe. jaz sem tole pekla 45 minut, mogoče bi bilo kakšno minuto manj ravno prav. če želiš, da ima riba zapečen videz, jo pogojno zadnjih nekaj sekund pusti pod zgornjim žarom, ampak se zna zgodit ravno to, kar nočeš – posušilo se me bo tudi meso.

20170414_201615

 

če sam/a ne obvladaš filiranja ribe, ti ne morem pomagat, ker ga tudi jaz ne. to gre odlično od rok A. z njim pa ne vem, kako se bosta dogovorila za tečaj. skratka, po ribi si polij sokove, ki so se med peko natekli v papir, dodaj si še olivca in limonin sok. in ne pozabi na šparglje, čebulo, česen in limono. to vse daj v posebno skodelico in uživaj s kruhom 😉

 

(fotke via telefon)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s