o marelah

sem že najbrž malo pozna s tole objavo. nisem? aha, marele imaš tudi v zamrzovalniku? dobro. ja, tudi marele se lahko zamrznejo – poleg že spaniranih klobukov (jaz jih še nisem, ker mi nekak ne diši takšno shranjevanje, baje pa je povsem ok), jih lahko zamrzneš tudi sveže – narezane na rezine. torej, marele imaš. potem lahko narediš eno hitro in simpl preliv/omako za testenine. v bistvu je skoraj enak/a, kakor priprava iz drugih gob.

omaka iz dežnikaric (za testenine) 

ker precej padejo skupaj, priporočam 5-6 normalno velikih klobukov

maslo ali oljčno olje

eno šalotko

kakšen strok česna, seveda pa več, če ti je česen blizu

tri paradižnike ali pa kozarček domače paradižnikove omake

malo peteršilja ali drobnjaka – le za razbijanje barvne monotonosti

timijan ali origano

sol in poper ali košček čilija

nekaj vode ali juhe

 

1-DSC_0206
dve lisički in en jurček sta padla zraven

očiščene klobuke marel (okej, sej vem … dežnikaric) nareži na rezine.

na maslu (ja, je boljše, kakor na olju) prepraži naseklajno šalotko in česen. jaz bi rekla, da ne pretiravaj s česnom, ker bo okus le-tega prevladal, kar pa ni v redu. dodaj timijan ali origano in  narezan paradižnik in ko se bo lepo razpustil dodaj še marele. kakšnih pet minut jih počasi praži.. v bistvu se ne bodo pražile ampak bolj dušile..

 

2-DSC_0207

počasi dodajaj tekočino, sproti premešaj in kontroliraj gostoto. če bo omaka vodena, bo prazna in škoda bi bilo, da jo zafrkneš. omako posoli in rahlo popraj z sveže mletim poprom. zakaj vedno, ampak res vedno težim s sveže mletim poprom? ker je tako najbolj dobro. počasi se naj kuhlja slabih 15 minut.

poskusi, če ti je v redu, sicer pa še dodaj kakšno žaubo po lastnem okusu. in če se ti slučajno zdi omaka kljub vsemu preredka, vrži noter žlico drobtin ali pa moke, če je že treba.

 

3-DSC_0210

kuhane testenine poljubnih oblik stresi v ponev z omako, dobro premešaj, da se omaka oprime oblike. s peteršiljem ali drobnjakom zdaj naredi po svoje. lahko ga že kar v omako vmešaš, lahko pa ga hkrati z malo pravkar naribanega parmezana potreseš po krožniku.

vse zgoraj opisano gre skozi s kakršnimikoli gobami, ampak point je v marelah.

4-DSC_02185-DSC_0219

6-DSC_0220
Vnesi naslov

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s