o krompirjevih njokih v nenavadni kombinaciji

nenavadna bi bila predvsem za taljane. je rekel janko, da bi jih kap zadela. zgleda da so preživeli kombiniranje njokov z raznoraznimi dodatki že davno nazaj, ker tile češki halušky z zeljem niso od včeraj, prav tako ne tisti v kombinaciji z ovčjim sirom in ocvirki ne. niti ni samo češka jed to, ker krompir je povsod okrog nas 🙂

prejšnji vikend sem hodila po češki in ker je čas tak, da je aktualna ulična prehrana, seveda ni bilo moč spregledati vseh nad ognjem vrtečih se šunk, klobas, juh, sendvičev s poljubnimi nadevimi, trdlov (tudi s poljubnimi nadevi. kar mi ni všeč, ker trdlo je trdlo, povaljan v sladkorju in cimetu, ne pa polnjen s čokolado, sladoledom, smetano ali celo francosko solato!) in njokov z zeljem. eni so bili s kislim, drugi s sladkim. varianta s svežim zeljem se mi zdi odlična zamenjava za zeljne krpice, tole s kislim zeljem pa je juhu fajn dobr.

o meni in krompirju že veste skoraj vse. ali pa skoraj vse. nisva si preveč blizu in včasih mi kljub temu uspe, da ga prelisičim in mi postane vsaj malo všeč. zaradi te nesimpatije sem njoke delala večinoma skutine, ker so mi pa tile ratali “wau, dobri so – mehki, rahli, ravno dovolj kuhani”, jih bom še kdaj naredila.

krompirjevi njoki s kislim zeljem

krompir

ostra moka

rumenjak

sol, poper

DSC_0002

za njoke skuhaš krompir. (zdaj mogoče obstaja varianta, da ima stric fenomenalen krompir, ki je najbolj primeren za njoke!?), ga olupiš in skoraj ohlajenega naribaš ali stisneš skozi tisto napravo, kako se ji že reče? dodaš en rumenjak, soliš z občutkom in popraš s pravkar namletim črnim poprom, zmešaš, streseš na pult in dodajaš ostro moko, gneteš, gneteš, dodajaš moko(več kot 15 dag je za pet krompirjev skoraj ne gre), gneteš dokler pod rokami ne čutiš, da je to to. hmm hmmm. v kepi pustiš kakšno uro počivat. potem narediš njoke ali pa svaljke, če drugače ne gre 🙂

kislo zelje

čebula

slanina in/ali drugi koščki mesa, klobase, prekajena šunka (ta je skoraj vedno v češki deželi)

dve žlici paradižnikove omake

DSC_0004

kislo zelje prepražiš/zdušiš/stinstaš na čebuli. priliješ še paradižnikovo omako. posebej pa popečeš slanino ali katerikoli druge koščke svinjine. vse skupaj združiš, na koncu se še dodaš kuhane njoke, nežno premešaš in to je pa zdaj res to. če ti kaj ostane, bo zvečer ali pa naslednji dan ravno tako dobro.

 

nfdDSC_0005

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s