med pomladjo in jesenjo…

poletja kot da ni bilo. spet mi ga je nekdo ukradel. aprila sem naredila kolaž iz špargljev, danes je že globoka jesen, o špargljih ne duha ne sluha, paradižniki in paprike so se spremenili v ajvar in pindjur. marmelade, bolje rečeno, sadje je imelo sledljivost boljšo od domačih pridelovalcev mesnih izdelkov. okej, tega ne razumete vsi, ena pa že 🙂 . hortenzije počasi odcvetajo, vode se vračajo v struge, vetrovi pa po obilnem delu z listjem jenjajo. zaenkrat.

kunčja obara se je znašla te dni na jedilniku. je visokobeljakovinski in lahek obrok. meso je lokalno vzrejeno, prav tako vse ostale sestavine, ki so šle v pisker – razen popra 🙂

2-DSC_0013

 

kunčja obara z brokolijem in popečenimi šampinjoni

približno 1/2 kg kunčjega mesa

1 rdeča (ptujska) čebula

3 stroki česna

1 rumen korenček

1 krompir

malo pora

rezina gomoljne zelene

en paradižnik

dve žlici kuhanega graha in prav tako nekaj cvetov kuhanega brokolija(to dvoje ne ima precej močan okus, zato naj bo kuhano že prej)

tri žlice popečenih šaminjonov ali drugih dobrih gob

sol, cel poper

lovorov list, majaron ali rožmarin ali timijan

dva kozarca suhega belega vina, enega zate, drugega za obaro

žlička moke, oljčno olje

zelenjavna/mesna osnova ali voda, v katero lahko raztopiš južno kocko, ampak to ksoraj ni potrebno, ker so vse sestavine sila aromatične.

1-DSC_0005

manjše dele kunca posoli in malo pomokaj ter v vroči ponvi na olivcu popeči. do zlato rumenega. meso poberi iz ponve, vanjo pa dolij žlico olivca, naseckano čebulo in vse začimbe. praži ne več kot pet minut. pazi, da se ne zažge! dodaj meso in zalij s kozarcem vina. ko vino izpari dodaj vso ostalo zelenjavo, narezano na tvoje najljubše oblike. nežno premešaj, dolij toliko tople jušne osnove (ali vode) , da bo vse lepo pokrito. pokrij tudi pisker in počasi kuhaj toliko časa, da bo meso začelo odstopati od kosti, zelenjava bo mogoče malo preveč kuhana, ampak nič hudega. poskusi, mogoče bo treba še malo dosoliti. zdaj lahko dodaš tudi grah, brokoli in gobe. odkrito naj še malo povre. zakuhaš lahko tudi kakšne žličnike ali rezance.

3-DSC_0003-001

za ljubitelje pekočega je nujen dodatek kaplja ali dve čilijeve omake. zakaj samo kaplja? ker je dovolj 🙂

 

1-DSC_0008-001

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s