O klapavicah z “grehom”

(najprej)Belgijci in (šele nato)Francozi se z grehom ne strinjajo,  ocvrt krompir je nekaj najbolj običajnega, kar pojedo zraven klapavic. Rečemo bobu bob? Dajmo! Pomfri! Pa dagnje. Pa ne tiste klasične -samo z vinom, česnom in peteršiljem- dajmo jim malo drugačnega okusa. 

česen, por, šalotka, koromač, timijan, peteršilj

Ujela sem podatek, ki pravi, da v Belgiji na leto pripravijo 30 milijonov ton teh školjk s krompirjem!! Če boste zasledili  moules à la marinières, to pomeni, da so klapavice kuhane v vinu, maslu, šalotki in peteršilju.  Jaz pa sem dodala še nekaj drugih sestavin.

 

Moules-frites/ Klapavice s pomfri krompirjem

  • 2 kg klapavic

  • 2 stroka nasekljanega česna

  • 2 šalotki

  • na kolesca narezan beli del manjšega pora

  • 2 lovorova lista

  • 2 veijici timijana

  • dve rezini koromača

  • pol litra dobrega/suhega belega vina

  • 2 veliki žlici masla

  • po želji1 dl smetane za kuhanje

  • pol skodelice nasekljanega peteršilja

in seveda olupljen in narezan krompir, olje za cvrtje ali vrečka že predpripravljenega pomfri krompirja. ta izbira seveda zelo poenostavi pripravoin precej skrajša čas priprave kosila.

Za kuhanje školjk potrebuješ široko in ne nujno visoko ponev. 

Klapavice najprej očistiš in jih polagaš v mrzlo vodo, kjer z lahkoto počakajo na pripravo. 

V primerno široko ponev, ki mora imeti pokrov!, daš lovorov list, vejici timijana, nasekljano šalotko in nasekljan česen, narezan por in zaliješ s polovico vina. Na močnem ognju naj vre toliko časa, da se vino pokuha, zelenjava pa zmehča, vendar ne razpade in jo še vedno prepoznaš. Ko povre dodaš maslo in ko se razpusti vsuješ v ponev klapavice. Ponev potresi, da se klapavice razporedijo, prilij ostalo vino, pokrij ponev in na srednji vročini pusti, da se kuha pet minut. Ponev nujno pokrij, vmes jo pretresi in to je to. 

Klapavice poberi iz ponve in jih predevaj v ogreto posodo, ki bo šla na mizo. V omako z zelenjavo prilij smetano in premešaj ter še malo pokuhaj in s tem prelij klapavice. Ne preveč, ker ni lepo videt, da školjke še enkrat “plavajo”. Omako raje ponudi posebej v skodelici.

Vmes, ko se kuhajo školjke pa moraš pripraviti pomfri. Hja, znajdi se, a ne 🙂

 za pomfri namočit pa na hitro zmešaš majonezo in gorčico. začiniš jo s ščepom dimljene rdeče paprike.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s