o zajcu po siciljansko in hkrati po moje

Spet sem na mojem najljubšem kulinaričnem terenu. Ni daleč. Vedno se počutim malo italijansko, ko kuham. In tudi sicer mi je Italija precej blizu. Nedolgo nazaj sem razmišljala, kdaj mi je zlezla pod kožo. Mislim, da je bilo v petem razredu, ko sta moja starša šla na izlet po Italiji. To, da sem bila cel teden sama doma in v celem tednu nisem ušpičila nobene neumnosti danes ni več pomembno. Takrat je bilo. Iz Firenc, Rima in ostalih mest sta prinesla turistične vodiče in verjetno res drago knjigo o Firencah. Še danes, toooliko let kasneje imam vse fotografije v glavi, vse mostove, kipe, katedrale, reko, zgodbe. Nič nisem pozabila. Niti zgodbe o njihovi večerji nekje na podeželju, kjer so imeli mize postavljene zunaj, na vrtu. Postregli so jim zajčka v omaki in rdeče vino.

Mislim, da sem v prejšnjem življenju živela v Firencah. Ali pa bom tam v naslednjem.

S tem receptom gremo bolj na jug, na Sicilijo, od koder izvira ideja.

Sladko kisli zajec ali Zajec po siciljansko (za pet oseb)

pet zajčjih stegen

sok petih limon

dve žlici sladkorja

ena šalotka

dva lovorjeva lista

ena žlica pinjol

ena žlica kaper

timijan

oljčno olje, moka, voda

sol, poper

Kose zajčjega mesa posolimo in povaljamo v moki. Na segretem olju jih popečemo do zlato rjave barve. Poberemo jih iz ponve, prilijemo še malo olja, segrejemo in dodamo nasekljano čebulo. lovorov list, timijan. Po nekaj minutah stalnega mešanja na zmernem ognju dodamo kapre in zajčja stegna in prilijemo limonin sok s sladkorjem. Premešamo in zvišamo temperaturo. Kuhamo dokler se sok ne začne reducirati, nekje deset do petnajst minut. Tekočina bo postala precej gostljata. Prilijemo malo vode, saj ne delamo obare ali enolončnice, premešamo, obrnemo kose mesa in pustimo, da se skuhajo do mehkega. Lahko da bo potrebnih 45 minut.  Pinjole dodamo proti koncu kuhanja.

1-DSC_0023

V času, ko se sladko kisli zajec kuha, pripravimo prilogo. Najboljši skutini njoki s parmezanom so tukaj.

2-DSC_0004

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s