Zopet se mi je zgodilo, da sem v trgovini sestavljala kosilo. Domač hladilnik mi res ni ponujal ničesar, kar bi lahko vzela v pisker, včerajšnje kosilo (o tem pa kdaj naslednjič) mi je pa pustilo tako slastno sled, da nisem imela nobene pametne ideje.
Verjetno pozna kdo to sprehajanje oči po policah… zelenjava je danes mal predraga za to kvaliteto, šitak spet ni, okej korenje je doma, limeto bi lahko vzela, pa limone tud. Pri azijskih policah se malo dlje zadržim na ramen testeninah … joj, pa ne da se mi danes delat ramen juhe, čeprav bi mi noro pasala. Ampak, ko bom delala ramen, bom uporabila domače rezance. Kokosovo mleko me gleda. Uredu! V hipu se odločim za kari. Čak, a bi zelenjavnega? NE. Piščančjega bom. Tako sem poleg pločevinke kokosovega mleka dala v košaro le še zavitek piščančjih stegen. Tista, ki so že brez kosti. Na poti k blagajni mi v oči pade zamrznjena kitajska zelenjava, ki je sicer namenjena za vok variante. Ampak, dajmo kršit pravila. Zato so! Torej bom pomešala tajsko in kitajsko pa še indijsko – na krožniku se pa itak vse pogliha 😉 Včasih, ne vedno.

Piščančji kari /curry/ z rižem (za pet oseb)
zavitek piščančjih stegen brez kosti in kože – približno pol kg
pločevinka kokosovega mleka
zavitek zamrznjene kitajske zelenjave
dva stroka česna
oljčno olje
posušeni čilijevi kosmiči
svež čili in/ali ingver (oboje po želji)
peteršilj. če pa imate možnost, uporabite koriander
curryjeva začimbna mešanica
limonin ali limetin sok in njuna lupinica
sol
Piščančje meso narežemo na trakove. Rahlo solimo, pokapljamo s sokom limone ali limete, dodamo še pol žlice olja in čilijeve kosmiče in dobro premešamo. Mariniramo vsaj pol ure.
V segreto ponev vlijemo dve do tri žlice olja in na zelo vročem popečemo piščančje meso, potrosimo s curryjevo mešanico začimb (dve žlički za začetek, kasneje lahko dodamo še več), dodamo še nasekljan čili. Pet minut pridno mešamo. Meso poberemo iz ponve in ga postavimo na toplo. V taisti ponvi in na ostanku olja na hitro popražimo zamrznjeno kitajsko zelenjavo, dodamo piščančje meso, zalijemo s kokosovim mlekom, dodamo limonine ali limetine rezine, še malo soka limone ali limete, premešamo in poskusimo, morda bo potrebno dosoliti. Kuhamo še deset minut in to je to. Zdaj samo še naribamo limetino lupino in potresemo s peteršiljem ali koriandrom.


Če rečemo kari z rižem, to pomeni samo eno. Basmati riž in nič drugega. Vsaj kar se mene tiče.