o zelenem decembru

(Ne)kdo nam je ukradel zimo, sneg, mraz, kape, šale, debele jopice, pešačenje na jutranji avtobus.

Približno take barve, kot je tale brokolijeva juha, je pogled ven. Zelen. Ampak, ko iščem v trgovini(že od pomladi) nekaj zelenega za obleči, je pa misija nemogoče.

Kremna juha z brokolijem in blitvo (in veliko kumine)

pol kg brokolija (približno ena glava)

2 manjša krompirja

skodelica kuhane blitve

1 manjša čebula, 1 strok česna

maslo, oljčno olje

sol, poper, najmanj 1 žlička mlete kumine

2 dl smetane za kuhanje

1 žlica medu

Čebulo, česen, brokoli in olupljen krompir narežemo na primerne kose, nato jih vse hkrati vržemo na segreto maslo z oljem. Rahlo posolimo in pazimo, da se nam v desetih minutah zmernega praženja kaj preveč ne spraži.

Dodamo žličko kumine( po večih okušanjih jo lahko dodate še več ali pa jo preprosto izpustite, če je ne marate), žlico medu, premešamo, dodamo še blitvo, prelijemo s toliko tople vode, da bo zelenjava prekrita. Pokrito kuhamo dokler ni zelenjava mehka.

S paličnim mešalnikom zmiksamo juho, dodamo še smetano in premešamo.

Krutoni so taka – na prvo žogo- hitra rešitev za “zakuho”. Z nekaj več domišljije pa lahko pričarate tudi kaj nenavadnega 🙂

Med je nevsakdanji dodatek v juhah. Največkrat se sliši za limonin sok, med bo naredil malce žametast okus, limono bomo uporabili poleti – v gin tonicu bo idealna! 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s