o ribji juhi

ki se je nepričakovano spremenila v brazilsko moqueco. nepričakovano zato, ker pol ure pred odhodom v trgovino še nisem natančno vedela, katere sestavine bom kupila. vedela sem samo za ribo in da bi juho. vse ostalo je bilo le dva klika stran. recept je povzet iz tele spletne strani.

ribji del:

  • 500 – 600 g fileja bele (kompaktne) ribe (vsaj dve različni ribi, za bogatejšo različico še lahko dodate škampove repke, meso školjk…)
  • sok ene limete ali limone
  • sol,poper
  • oljčno olje

jušni del:

  • dve žlici oljčnega olja
  • dva stroka česna
  • dve šalotki
  • ena rdeča paprika (lahko dve, ker sem pri gotovi jedi pogrešala še malo paprike. seveda pa je odvisno, kako radi jo imajo ostali jedci)
  • dve žlici sladkorja
  • žlička kumine v prahu
  • žlička mlete rdeče paprike
  • žlička kajenskega popra ali kakšen svež čili (po ne/pekočih željah)
  • pločevinka (vsaj 400 ml) kokosovega mleka
  • pločevinka paradižnikovih koščkov, v sezoni seveda svež
  • jušna osnova ali voda za zalivanje

za piko na i:

  • na krhlje narezana limeta, limetin sok, peteršilj/zelenje mlade čebule

Brazilska ribja juha se pripravi takole:

Ribje fileje narežeš na kocke, posoliš in popraš jih, ter preliješ z limetinim sokom, pokriješ s folijo in daš v hladilnik vsaj za pol ure.

V ponvi segreješ olje (če imaš kokosovo maščobo, bo juha še bolj originalna), na zelo vročem popečeš koščke ribjih filejev. Toliko, da postanejo zlato rjave barve. Pobereš jih iz ponve in jih pustiš do zadnjih minut na pultu.

V taisti ponvi zopet segreješ olje (lahko kombiniraš z maslom ali samo kokosovo maščobo), dodaš čebulo in ko postekleni še česen. Dodaš tudi rdečo papriko, ki je narezana na malo večje trakove, počasi dušiš dve do tri minute.

Dodaš vse ostale sestavine, počakaš da zavre, zmanjšaš temperaturo in pustiš, da se kuhlja kakšne pol ure, oz. da je paprika zagotovo kuhana. Soliš, popraš, še kaj dodaš, odvzet žal ne moreš več in zdaj v juho, ki mora biti gosta, vložiš popečene ribje fileje. Ker so bili na začetku v limetini marinadi in kaksneje v ponvi, kjer so se popekli, so takorekoč samo za pogret. V juhi jih pustiš tri minute, dodaš limetine krhlje, sok limete in zeleno okrasje, premešaš in daš na mizo. Tudi Brazilci pojedo veliko riža, zato takšno moqueco ponudijo z rižem. Ampak domač kruh, ki ga namažeš z maslom, še bolj paše.



Tako enostavno je vse skupaj. In zares zares dobro.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s