o tem, da bojda kuham najboljše juhe

“noben ne dela tak dobre ko ti” je bil komentar in odgovor devetletnice na vprašanje “a bi mi kej ribjega jutri?” “pa uno brazilsko naredi, ker je najboljša.” da se nisem ponavljala, sem kljub jasni želji poiskala eno drugačno. iskala sem zaradi dodatkov, ker prmejduš, rozin sama res ne bi skontala dat v ribjo juho. ribjo enolončnico v bistvu.

iz južne amerike torej nazaj v evropo. natančneje na sicilijo. kolikor sem prebrala recepte, so vsi v podobnem okvirju, vsi so naslovljeni “siciljanska ribja juha/enolončnica” z zelo podobnimi sestavinami, zato ne vem natančno, katere sestavine so v originalnih zapisih, zato bom tole imenovala

Ribja enolončnica po siciljansko

še nekaj, preden začnem z receptom… sama nisem vešča filiranja surove ribe, zato sem prosila v ribarnici, da mi dva brancina sfilira. vzela sem tudi glavo in hrbtenico z repom, ker sem kasneje skuhala ribjo osnovo iz tega, pa še kar nekaj mesa sem lahko pobrala dol, ker sta bila brancina velika. idealna za v škartoc. in seveda! tole lahko pripraviš s katerokoli ribo, za še bolj bogato pa še s školjkami in lignji.

ribji del:

  • štirje fileji brancina
  • zelo malo soli in piko popra
  • sok limete ali limone

jušni del:

  • 3 stroki česna
  • 1 manjša čebula, še boljše šalotka
  • 3 stebla zelene
  • 2 rezini koromača
  • dve vejici posušenega timijana
  • pol žličke čilijevih kosmičev
  • 1 pločevinka paradižnika
  • zvrhana žlica kaper
  • 2 žlici rozin
  • 2 decilitra suhega belega vina
  • jušna osnova
  • sol, poper, oljčno olje

za potem:

  • popražene pinjole

in pa za vsak slučaj, če se bo jed zdela preredka dva kuhana in pretlačena krompirja.

Brancinove fileje osušiš s papirnato brisačo, narežeš na štiri do pet delov, zares malo posoliš in popraš, pokapljaš z limetinim sokom.

Čebulo, česen, koromač in stebelno zeleno narežeš, kapre spereš z vodo, pinjole popražiš.

Na olju pet minut na srednji temperaturi pražiš čebulo, stebelno zeleno in koromač ter timijan in posušen čili. Zaliješ z vinom in ko vre dobre tri minute dodaš paradižnik iz pločevinke in rozine, premešaš in po desetih minutah zaliješ z jušno osnovo ali vodo. Pokriješ, na zmerni temperaturi naj vre pol ure. Vmes poskusiš slanost in po okusu še malo dosoliš.

Ko se paradižnik lepo razkuha, vse ostale sestavine prav tako, je enolončnica skoraj gotova. Le brancinove fileje še dodaš, z občutkom premešaš in odstaviš. Medtem ko kuskus preliješ z vročo vodo in počakaš, da se kuskus lepo napne, bo tudi ribje meso dovolj kuhano. Kuskus daš v skodelico in če je komu mar zanj, si ga bo vzel – mogoče namesto kruha.

Na koncu dodaš še popražene pinjole in to je to. Preprosto, da skoraj ne moreš verjet. In dobro.

Tisto za vsak slučaj…. kot sem rekla, če je juha videt preredka, jo zgostiš s kuhanim in pretlačenim krompirjem. Kasneje se ga sploh ne vidi, niti ne okusi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s