Poletja na blogu ni bilo

Napisano sem že imela celo zgodbo vzrokov zaradi česa ni bilo poletja, ampak verjamem, da verjetno nikogar ne zanima, zato gremo naravnost v jesen. Z rižoto. Jesenskih barv in okusov.

Jesenska rižota s hokaido bučo, gobami in škampovimi repki

Z rižoto si moraš bit dober in je ne smeš pustiti brez nadzora med kuhanjem. Tole bučno pa še posebej ne. Potrebuje skoraj neprestano mešanje in dovolj tekočine. Da je vse skupaj precej brez skrbi, nekaj korakov naredimo preden sploh začnemo delati rižoto samo.

Mimogrede, gobe ali škampe ali oboje lahko mirno izpustite, če česa od tega ne marate. Ali pa nadomestite s čim drugim.

za štiri:

1 majhna hokaido buča

400 g škampovih repkov

1 skodelica mešanih gob

1 skodelica riža za rižote

ščep čilijevih kosmičev

dva stroka česna

1 majhna čebula

deci in pol belega vina za riž, deci za nas

sol, poper, oljčno olje, voda za zalivanje riža, maslo in nariban trd sir, peteršilj

Najprej pripravimo bučni pire. Majhno bučo razrežemo na krhlje, še prej seveda odstranimo semenke. Krhlje položimo na pekač s peki papirjem, damo v ogreto pečico. Pečemo na 200 stopinjah 20 minut. Ohlajeni buči odstranimo lupino in jo s paličnim mešalnikom spasiramo. Pireja bomo potrebovali za tri velike zajemalke.

Če kupimo zamrznjene škampove repke, jih najprej odtalimo. Odtaljene na papirnati brisači osušimo. Ker imamo pečico še vročo, jih spečemo v njej. V primerno posodo stresemo škampove repke, začinimo s ščepom čilija, česnom in nekaj žličkami olja. Pečemo 10 minut, pokrijemo s folijo in pustimo v pečici na toplem. Solimo jih šele kasneje.

Mešane gobe očistimo, narežemo in na žlici masla popečemo. Nič drugega. Pustimo jih nekje pri roki.

Zavremo vodo, s katero bomo zalivali rižoto. Vanjo vmešamo polovico bučnega pireja in previdno solimo.

In zdaj ponev za rižoto. Na olju prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Dodamo riž, mešamo do steklenega videza. Zalijemo z vinom. Ko izhlapi pa nadaljujemo z bučno vodo. Temperaturo zmanjšamo, mešamo, prilivamo vodo(v kateri je bučni pire), dodajamo tudi bučni pire, ki nam je prej ostal. Zaradi bučnega pireja je potrebno res pazit, da se riž ne prime na dno posode. Rižota postaja vedno bolj kremasta že brez masla in sira. Malo pred koncem kuhanja rižote dodamo še gobe. Naj se ne ponavljam, ampak res je treba mešat 🙂 Ko je riž kuhan, dodamo še maslo in sir. Masla naj bo res precej, ker drugače nima smisla, da govorimo o rižoti. Po možnosti dobri rižoti. Tudi s sirom ne varčujemo. Premešamo, po vrhu položimo pravkar posoljene pečene škampove repke in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Pokrijemo za tri minute in potem na zdravje ter dober tek.

Zelišč ni, ker jih ta rižota ne potrebuje, dovolj okusa ji dajo buča in gobe, škampi so pa tudi bolj za dekoracijo 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s